На 3 дни по 1 българин нов милионер с пари в банка. Преглед на печата

24 часа

БНБ отчете: На 3 дни по 1 българин нов милионер с пари в банка

На всеки три дни по 1 българин е откривал нов депозит в банка със суми от 1 милион лева и нагоре.

По 12 нови сметки с над милион в тях са откривани в банките за юли, август и септември, отчете централната банка.

Така броят на едрите депозити към края на септември вече е 862. Те са с 36 повече в сравнение с предишното тримесечие на 2018 г. и с 87 повече от отчетените за септември 2017 г., когато броят им е бил 775.

Труд

Мръсна зима пак трови големите градове

Mръсен въздух за поредна зима ще дишат жителите на големите български градове заради битовото отопление прогнозират експерти пред "Труд". Причината е, че записаните мерки в Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух не са съобразени със социално-икономическото положение в страната ни, категорични са специалистите.

Анализите показват, че между 50 и 60 процента от населението на България в студените месеци използва за отопление твърди горива (дърва, въглища), тъй като тази суровина е най-евтина. При изгарянето на дървата и въглищата комините бълват огромни количество фини прахови частици с индекс 10, които са най-опасните за здравето и живота.

Монитор

4 топобщини плащат 1,7 млн. лв. за лоши пътища

Живеещите в четирите най-големи града осъдили общините за 1,7 млн. лв. в последните пет години заради инциденти, причинени от лоша инфраструктура, сочи справка на "Монитор". Най-много пари са изплатили София и Пловдив.

Столичната община е платила над 955 хил. лв. обезщетения по спечелени дела на граждани, пострадали от лошата инфраструктурата в града. Софиянци завеждат искове заради изкълчен или счупен крак при пропадане в дупка или подхлъзване на заледен тротоар. Столичани претендират за обезщетения и при сцепена джанта и спукана гума на колата. Така от хазната на софиянци годишно изтичат стотици хиляди за изплащане на обезщетения.

Стандарт

Здравето се възстановява 16 години след спирането на цигарите

Бившите пушачи ще имат нужда от повече от 15 години, за да нормализират здравето си. Това се доказва от данните от проучването "Фремингам", съобщава Медикал експрес, цитиран от БГНЕС.

Експерти са анализирали здравния статус на 8 700 доброволци. Всички участници в началото на наблюденията са били без сърдечно-съдови заболявания. Средно доброволците са изследвани в продължение на 27 години. Изследователите са сравнили показателите за риска от сърдечни заболявания и заболявания на кръвоносните съдове при пушачи, бивши пушачи и непушачи.

Сега

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2019

Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за 2019 година. Той беше одобрен от депутатите с 115 гласа "за" срещу 85 "против".

Бюджетът за 2019 година е един от най-добрите в последните 10 години - на стабилния икономически растеж, с рекорден ръст на приходите, заяви шефката на бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в дебатите по гласуването на бюджета на първо четене.

Капитал дейли

Данъкът върху автомобилите ще зависи от екологичната категория от догодина

Въпреки съпротивата от страна на опозицията екологичният компонент във формулата за изчисляване на данъка върху автомобилите беше приет на второ четене от парламента със 107 гласа за и 74 против. Така от 2019 г. освен мощност и година на производство при определяне на дължимата сума за коли до 3.5 тона ще се взима предвид и екологичната категория на автомобила. В резултат данъкът за най-старите автомобили може да се увеличи с до 30%, а за най-новите - да се понижи. По данни на КАТ за 2017 г. повече от 65% от колите в България са над 15-годишни, а най-старите автомобили - тези над 20 години, са с най-голям дял - около 37%.

Дума

Мнозинството отказа да намали ДДС за хляба и лекарствата

Парламентът отхвърли предложението на БСП за диференцирана ДДС ставка на хляба и на лекарствата, заплащани от НЗОК. Проектът бе внесен от социалистите между първо и второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. "За" предложението гласуваха 65 народни представители, "против" - 65 и "въздържали се" - 41, с което то бе отхвърлено.

От БСП предложиха ДДС за хляба да стане 5%, а ставката за лекарствата - 9%. В сега действащия закон те се облагат с 20-процентно ДДС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини