28 °C

ALMA и MUSE откриха галактически фонтан - черна дупка

Наблюденията на ALMA и данните от спектрографа MUSE на VLT (Very Large Telescope) на ESO разкриха колосален фонтан молекулярен газ, задвижван от черна дупка в най-ярката галактика на звездния куп Abell 2597. Пълният галактически цикъл на вливане и изхвърляне на материя в този огромен космически фонтан никога не са били наблюдавани в комбинация досега.

На един милиард светлинни години, в близката галактика, известна като Абел 2597, се намира огромен галактически фонтан. Огромна черна дупка в сърцето на далечна галактика изпомпва огромно количество студен молекулярен газ в космоса, който след това вали в черната дупка като междугалактически поток. Вливането и изхвърлянето на такъв огромен космически фонтан никога преди не е било наблюдавано в комбинация.

"Това е може би първата система, в която откриваме ясни доказателства за приток на студен молекулярен газ към черна дупка и изтичането или изхвърляне от черната дупка", обясни Грант Тремблай от Харвард-Смитсонианския център за астрофизика и бивш ESO Fellow, който ръководи това изследване. - Супер масивната черна дупка в центъра на тази гигантска галактика действа като механична помпа на фонтан.

Трембли и неговият екип използват ALMA, за да проследят позицията и движението на молекулите въглероден окис в мъглявината. Тези студени молекули, с температури от порядъка на минус 250-260 ° С, се оказват падащи навътре към черната дупка. Екипът също използва данни от инструмента MUSE на ESO's Very Large Telescope, за да проследи по-топлия газ, който се изхвърля от черната дупка под формата на джетове.

"Уникалният аспект тук е много подробният обвързан анализ на източника, използвайки данните от ALMA и MUSE", обяснява Трембли. "Двата уреда правят невероятно мощна комбинация."

Заедно тези два комплекта данни образуват цялостна картина на процеса; студеният газ пада към черната дупка, запалвайки черната дупка и предизвиквайки изстрелване на бързо движещи се струи от нажежена плазма в празнотата. Тези струи след това се изливат от черната дупка в грандиозен галактически фонтан. Без надежда да избяга от гравитационните сили на галактиката, плазмата се охлажда, забавя се и накрая вали на черната дупка, където цикълът започва отново.

Това безпрецедентно наблюдение може да хвърли светлина върху жизнения цикъл на галактиките. Екипът спекулира, че този процес може да бъде не само често срещан, но и от съществено значение за разбирането на образуването на галактики. Вливане и изтичане на студен молекулярен газ от черни дупки са били откривани и преди, но това е първият път, когато и двете са в рамките на една система, а оттам и първото доказателство, че двете са част от един и същ мащабен процес.

Клъстера Абел 2597 е открит в съзвездието Водолей и наречетн така при включването му каталога Abell на богати на галактики звездни купове (клъстери) . В каталога са включени и такива клъстери като клъстера Fornax, клъстера Hercules и клъстера Пандора.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини