Съкровищата на България: 30 000 иманяри разграбват страната ни

Вижте част от спасените антики

България е основен донор на черния пазар на антики. Оказва се, че страната ни е разграбвана от близо 30 000 иманяри, а каналите за нелегален трафик на антики са безброй.

Същевременно Археологическият музей изложиха ценни антики, спасени от нелегален трафик. Много повече обаче са антиките, които в момента служат за веществени доказателства.

„Искаме да изострим вниманието на обществото към един много сериозен проблем през последните 30 години, свързван с вандалското разграбване на културно-историческото ни наследство. Като държава и общество трябва да реагираме адекватно. Иманярство е имало винаги, но последните 30 години нещата ескалираха. По неофициални данни хората, които се занимават и иманярство са над 30 000”, заяви доц. Христо Попов.

Той показа и най-интересните акценти от изложбата. Сред тях са и медни тесли и брадви от средата на 5-ото хилядолетие преди Христа.

„Днешните земи на България са родина на европейската металургия”, поясни доц. Попов.

Друг ценен експонат е бронзов шлем.

„Той е изключително рядък за нашите земи – има само два. Иманярят, който го е намерил, си го е разрязал, монтирал го е на стената като аплик”, обясни доц. Попов.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини