Дисциплинарно производство срещу Катя Матева, която подаде сигнали за злоупотребите в Агенция за българите в чужбина

Срещу бившия директор на дирекция "Българско гражданство" Катя Матева, която подаде сигнали за злоупотреби в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) до службите, е образувано дисциплинарно производство. Причината е блокиране на 17 хил. молби за българско гражданство между 2013-2016 г. Това съобщи бившият служебен министър Мария Павлова в кабинета "Герджиков" (27 януари – 4 май 2017) в ефира на bTV.

"По молбите въобще не бяха образувани преписки. Когато аз дойдох на поста в началото на 2017 г., Матева беше в болничен и той беше удължен до поемането на поста от Цецка Цачева в началото на май. Тя не пожела да се срещне с мен", каза бившият правосъден министър. По думите й Матева отказала да се запознае и с резултатите от проверката по дисциплинарното производство, а до нея не са достигали конкретни сигнали за злоупотреби освен оплаквания по телефона от граждани.

Преди няколко дни в ефира на bTV тя се оплака от натиск и обяви, че не е била запозната с мотивите за дисциплинарното производство срещу нея. Тогава тя съобщи, че има доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство.

Мария Павлова добави, че е заварила и много лоша организация на работата в дирекцията – километрични опашки и работа от понеделник до четвъртък до обяд. По думите й блокираните молби още не са придвижени въпреки промените в организацията на работата. Но все още има проблеми - например въпрсникът не е променян от 10 г.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини