Благороден елен е убит от бракониери

Останките на кошутата Кибела бяха открити близо до Свиленград.

Кошутата е намерена след сигнал на експерти от фондация По-диви Родопи и проверка на място с представители на РУ Свиленград и РДГ Кърджали.

Фондацията от години работи за връщането на тези животни в Източните Родопи. Благородният елен е един от общо 80-те освободени животни през последните пет години. Кибела бе освободена заедно с още шест други кошути на територията на дивечовъден участък "Студен кладенец", Източните Родопи през февруари тази година. На пет от освободените благородни елени експертите са поставили GPS GSM предаватели, което позволява на екипа да следи всяко тяхно движение в реално време. С помощта на новите технологии половин година по-късно със съжаление научихме, че един от тях е станал жертва на бракониери. 

„Надяваме се съвместните дейности на полиция, горски и ловни експерти и природозащитни организации да доведат до залавяне на бракониерите, които да бъдат адекватно наказани“, каза Стефан Аврамов, отговорник за разселването на елените към Фондация „По-диви Родопи“. За намирането на трупа помага и включването на специален екип за борба с отровите, който от години патрулира в Източни Родопи. Благодарение на специално обученото куче Барс експертите и полицията бързо намират останките и извършват оглед на местопроизшествието.

По случая е образувано досъдебно производство по Наказателния кодекс. В случай, че бъдат заловени освен наказанието по НК, бракониерите ще трябва да се разделят с правото си на лов и да заплатят сериозно обезщетение за убитото животно.

Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници. За съжаление видът е бил почти изчезнал от района заради бракониерство, като отделни животни са запазени по граничните части на Източните и Западните Родопи в държавно ловно стопанство "Женда".

Възстановяването на популацията от елени лопатари и благородни елени се осъществява в рамките на проекта „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на ЕК.

http://agro.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини