Откриха следи как египтяните са премествали каменните блокове за пирамидите

Египетските пирамиди са архитектурно чудо, а до днес си остава загадка как точно египтяните са ги построили от блокове с тегло средно 2,3 тона (голямата пирамида) преди хиляди години.

Ново археологическо откритие исглежда хвърля светлина, поне някои от каменните блокове как са били премествани, пише ScienceAlert

В кариерата за алабастър на Хатнуб, на север от съвременен Луксор, има 4500-годишна рампа, по която археолозите разбират как са били вадени камъните от кариерата, за да могат да бъдат доставени до мястото на строежа.

Основният строителен материал за пирамидите е варовик, а алабастър е бил използван за подови настилки, както и за статуи и саркофази. Но системата, използвана за придвижване на блоковете алабастър, която датира от царуването на фараона Хуфу от 4-та династия, вероятно е била използвана и в други кариери.

Това е важно откритие - първото доказателство, което показва как тежките блокове са били вдигани и премествани от кариерите, според Мустафа Уазири, генерален секретар на Египетското министерство на антиките.

И макар все още да е загадка как тежките варовикови блокове са били транспортирани до пирамидите, рампата може да даде важни детайли. "Системата за придвижване се състои от централната рампа, заобиколена от два комплекта стълби, които имат дупки", обяснява археологът Янис Гурдон от френския институт за ориенталска археология за "Луксор Таймс". В тези дупки трябва да е имало здрави дървени стълбове. Алабастърните блокове за били поставени на дървени шейни, а система с въжета, увити около стълбовете, е действала като макара, за да умножи приложената сила. Така огромните камъни били изтегляни нагоре по склон с 20 градуса или повече наклон.

Освен рампата, археолозите са открили най-малко 100 надписа, които отбелязат посещенията на фараоните в кариерите за алабастър Хатнуб, както и каменни жилища на работниците в кариерата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини