InSight каца на Марс (видео)

    Mars InSight на НАСА ще кацне на Червената планета на 26 ноември, става ясно от брифинг на космическата агенция. На брифинг НАСА разясни ключовите моменти на тази мисия.

    Мисията ще изследва строежа на Марс и ще "слуша" за марсотресения. Тя бе изстреляна с ракетата "Атлас V" от военновъздушната база "Ванденберг" в Южна Калифорния през май тази година.

    Спускаемият апарат InSight ще извърши сеизмични изследвания, геодезически измервания и проучвания на подземната топлина на планетата.

    С ракетата Atlas V, освен InSight, бяха изстреляни и двойка експериментални сателити-кубчета (CubeSat) MarCO, наречени "Wall-E" и "Eva". 

    Ако ако всичко мине успешно, технологията на борда на всеки CubeSat ще предостави на НАСА възможността за бързо предаване на информация за състоянието на InSight при пристигането му на Марс.

    Двойката комуникационни CubeSat, построени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, Пасадена, Калифорния, демонстрират технология, наречена Mars Cube One (MarCO). 

    CubeSat са клас космически апарати със стандартизиран малък размер и модулно използване на технологиите. Много такива сателити бяха направени от студенти и десетки бяха пуснати в орбита на Земята, като за това бе използвана оставащата полезна маса при изстрелването на по-големи космически кораби.

    Основният модул CubeSat е кутия с кубична форма с размери 10 сантиметра. По-големите CubeSats са кратни на този модул. Марсианските MarCO са шестмодулни CubeSat - с размери 36.6 Х 24.3  Х 11.8 сантиметра.

    CubeSat, обаче, не са съществени за успеха на мисията на InSight. Те са демонстрация на потенциални бъдещи възможности. Двойката MarCO провежда свои собствени експерименти за комуникация и навигация, докато летят независимо към Червената планета.

    По време на операциите за кацане на Марс на спускаемия апарат InSight, той ще предава информация в радиочестотната лента UHF на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА. Апаратът в орбита ще препраща информацията на Земята, но той не може едновременно да получава информация на една лента, докато предава на друга. Може отнеме повече от час потвърждението за успешно кацане, получено в орбита, да бъде предадено на Земята.

    Радиото на MarCО осигурява както UHF (приемане), така и X-band (приемане и предаване) функции, които могат незабавно да препредават информацията, получавана от UHF.

    Двата CubeSats са разработени така, че да се отделят от Atlas V след старта на InSight, след което да пътуват по собствените си траектории към Червената планета. След освобождаването от ракетата, MarCo разгръщат две радио антени и два слънчеви панела. MarCo се навигират до Марс независимо от космическия кораб на InSight, със свои собствени настройки по пътя.

    Ако демонстрационната мисия MarCO успее, тя би могла да позволи използването на новата комуникация при бъдещите мисии на Марс в критичните няколко минути при навлизането в атмосферата на Марс и кацането.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини