Канада строи космодрум за украинските Cyclone 4M (видео)

Изображение 1 от 2

    Канадската транспортна компания Maritime Launch Services е в процес на получаване на одобрение и финансиране за изграждането на първия комерсиален космодрум в Нова Скотия, Канада.

    Анимация показва планираните съоръжения, включително платформата за изстрелване, предназначени за пускане в експлоатация на украинска ракета Cyclone-4M.

    Космодрумът ще бъде използван и от други доставчици за комерсиални изстрелвания..

    Maritime Launch Services (MLS) работи в съотрудничество с украинския завод "Южмаш" и конструкторското бюро "Южное" за изстрелването на ракетата "Циклон-4М". Първите ракери Цилкон-1,2 и 3 са руски, от времето на СССР, след разпадането му разработката остана собственост на Украйна.

    MLS е канадска компания за космически транспортни услуги, основана през 2016 г. и със седалище в Нова Скотия, Канада. Компанията планира да изстрелва украинскита ракети Cyclone-4M на Yuzhnoye в полярна и слънчева синхронна орбита от Кенсо Нова Скотия. MLS е съвместно предприятие на три компании, базирани в САЩ.

    Изграждането на космодрума, разработката на ракетата и първото изстремване на Cyclone 4M през 2020 год. се оценяват на 240 милиона долара. От 2022 год. MLS планира ежегодно осем изстрелвания от новия космодрум с украинската ракета носител.

    Двустепенната ракета носител Cyclone 4M е модификация на Циклон-4, която Украйна разработваше съвместно с Бразилия. През 2015 год. проектът бе закрит, като украинските инженери твърдят, че работата по него е завършена на 90%. Канадската модификация ще използва втората степен на Циклон-4, както и останалите постигнати от рзаработчиците резултати.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини