Илон Мъск уволнява масово заради бавната работа по сателитите на SpaceX

Изпълнителният директор на SpaceХ Илон Мъск наскоро е уволнил поне седем мениджъри, изразявайки недоволството си от бавните темпове, с които се разработват и тестват сателити на компанията.   

Мъск получи одобрението на Федералната комисия по комуникации да изстреля 4425 сателита в ниска околоземна орбита между 2019 и 2027 г. Целта е те да осигурят сателитния интернет на отдалечени области с лоша връзка и да изпреварят конкурентните доставчици на кабелен и оптичен интернет. Илон Мъск поиска разрешение и за още 7518 сателита, които са част от плана на SpaceX за изстрелване до 2020 г.

В същото време обаче работата по проекта Starlink вървяла доста бавно и това принудило темпераментния бизнесмен да поиска главите на повече от половин дузина високопоставени служители на компанията. Сред уволнените са вече бившият вицепрезидент на SpaceX, отговарящ за сателитите, Раджив Бадиал и топ дизайнерът Марк Кребс. Причината е, че Бадиал е поискал поне още три поколения пробни сателити, докато Илон Мъск считал, че работата може да бъде свършена по-бързо и с по-евтини сателити.

Източници, запознати със случая, твърдят, че уволнените са станали жертва на различията в корпоративната култура, налагана от Илон Мъск. Така например Бадиал е работил за Microsoft, където се съблюдават по-дълги производствени срокове, докато Илон Мъск е известен с желанието си за бързи резултати. Към момента по проекта Starlink работят около триста души, макар без януари Мъск амбициозно да обяви, че очаква там да се трудят дори хиляда.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини