Малки, големи и още по-големи момичета и момчета от Езиковата гимназия четоха с гражданите на Кърджали

По традиция последната седмица на месец октомври  е посветена на Националната седмица на четенето. Организатори на инициативата са МОН и Регионалните управления по образованието.Целта е да се повиши грамотността на учениците и четивната им култура.

Над 3000 събития в цялата страна включваха разнообразни игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето, а  учениците и учителите по български език и литература от  Езиковата гимназия „Христо Ботев“ организира различни инициативи, обхващащи различни възрастови групи от жителите на Кърджали. Активността и желанието за участие на учениците направи силно впечатление. Те, заедно със своите учители, успяха да реализират креативните си идеи и сътвориха незабравими преживявания.

Вниманието към най-малките ученици бе насочено към второкласниците от ОУ „ Св.св. Кирил и Методий“ град Кърджали. През изминалата учебна година те работиха заедно през Иновативната седмица, като проведоха един незабравим открит урок по екология в училищния двор. Приятелството между малките и големите продължава, затова единадесетокласниците избраха да четат заедно с малчуганите.

Идеята на учениците беше да разкажат по-различно позната история. Те избраха „Хензел и Гретел“ на Братя Грим. Текстът беше разделен по роли, но имаше и допуснати грешки, които малките трябваше да открият. Децата слушаха в захлас и откриха всички неточности, които пък предизвикаха много смях и емоции. Те получиха и подарък от своите гости – табло, на което всеки сам да вписва прочетените през годината книги, а през месец май да се срещнат отново, за да се почерпят и да преброят заедно колко заглавия са записани.

Второкласниците също споделиха с по-големите кои са любимите им книги. В стаята звучаха откъси от „Мечо Пух“, „Патиланско царство“, „Мили бате!…Писма на един дакел“  както и весели стихчета.      Вълнуващата среща завърши с обща снимка и с обещанието за нови срещи.

Ученици от 8.,9 и 12. клас поканиха в Литературното си кафене  в градската градина своите съграждани  да се включат в маратона на четенето. Всички се оказаха много отзивчиви и с удоволствие откликнаха на призива на ботевци. Текстовете от различни  художествени произведения  зазвучаха  и изпълниха градския парк. Гражданите бяха силно впечатлени от инициативата на Езиковата гимназия, похвалиха учениците   и им пожелаха да засилват интереса си към четенето ,за  да разширяват своя светоглед и да оценяват универсалните човешки ценности.

Мероприятията продължиха и в учителската стая на Езиковата гимназия. Ученици и учители се събраха и заедно се насладиха на любими книги. Всеки бе донесъл своето любимо четиво и го представи пред останалите. Някои ученици рецитираха стихове от изучавани произведения. Гордост изпълваше учителите, докато слушаха думите  на Ботев и Вазов от своите възпитаници. След това се оформи дискусия за ползите от четенето на книги, а учениците споделиха, че в днешно време да четеш не е отживелица. С навлизането на технологиите всеки има достъп до най-различна литература и може да чете каквото поиска по всяко време, а електронните книги ти позволяват да четеш дори по няколко книги едновременно.

Във връзка със Националната седмица на четенето учениците от 12. клас се срещнаха с Мария Лалева – утвърден автор на българската литературна сцена. Тя представи пред кърджалийските читатели книгата си „ Живот в скалите“. Учениците показаха сериозен интерес към творческия път на Лалева. Тя им сподели, че пътят на успеха минава през много упорит труд и вяра в себе си.

Посещението на ученици от девети и десети клас в дома за стари хора беше изключително трогателно и вълнуващо. Ботевци донесоха любими книги и лакомства и отделиха от времето си, за да прочетат и споделят с възрастните хора кои са любимите им книги днес. Те се обърнаха към тях с думите:

„Благодарим Ви, че станахте част от инициативата на учениците  от Езикова гимназия „Христо Ботев”  под наслов „Малки, големи и още по-големи момичета и момчета четат”, която се провежда в рамките на Националната седмица на четенето 22 – 25 октомври 2018 година.

Радваме се, че споделихте с нас обичта и уважението си към книгата. Високо оценяваме Вашето съдействие за продължаване на духовната връзка между поколенията. Надяваме се, че сме Ви дарили много положителни емоции и вяра в младите хора.”

Като естествен завършек на Националната седмица на четенето, беше и рубриката „Време за култура”, излъчена по  Общинско радио Кърджали с ученици от Езиковата гимназия.Те направиха анкета сред жителите на Кърджали и разказаха за приказния маратон на четенето, проведен от ботевци.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини