Шефът на Агенцията за българите в чужбина вече с обвинение. Пресата

Скандалът с българското гражданство е сред водещите теми на вестниците в сряда.

"Председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев е обвинен като организатор на престъпна група за подкупи и други престъпления. Това е казал адвокатът му Николай Кокинов пред БНР. Междувременно стана ясно, че само на 4-ма от задържаните при спецакцията на Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия в Агенцията за българите в чужбина са повдигнати обвинения. Разследването е за организирана престъпна група за длъжностни и документни престъпления и корупция във връзка с издаването на докумeнти за български произход, а по него бяха задържани председателят и главния ѝ секретар Петър Харалампиев и Красимир Томов и още 20 души. Само на 4-ма от задържаните при акцията в Агенцията за българите в чужбина вчера над 20 души, са повдигнати обвинения. Повече информация за разследването, от спецпрокуратурата обещават да оповестят на сайта си по-късно. Работата по случая е след сигнал, че срещу пари служители на агенцията са осигурявали документ за български произход на хора, които нямат такъв. По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. Издавани са между 30-40 документа на седмица, което означава, че нерегламентираните суми седмично може да са достигали 200 000 евро." - в. "Сега".

"Схемите за търговия с българско гражданство са построени хитро, изнесени са от Агенцията за българите в чужбина, дадени са правомощия на преводачески агенции или на дружества на българи зад граница, които събират информация от документите на желаещите да получат българско гражданство и самите лица са принуждавани да се обръщат именно към тези агенции. Това каза пред БНТ председателят на Комисията за политиките за българите в чужбина Андон Дончев. Според него на Агенцията за българите в чужбина са предоставени твърде много права. Хората са насочвани съзнателно към тези агенции и така се разваля самия процес. Така те са давали пари на тези агенции, а получаването на гражданство е безвъзмездна процедура, добави той. Още в началото, когато поех поста, получавахме сигнали главно от граждани на Украйна, че не могат да си подадат документите към Агенцията за българите в чужбина, понеже системата е много сложна и създава много пречки. Свикахме заседания по темата и още тогава имахме съмнения, че има схеми. Те са построени преди 7-8 години, заяви Андон Дончев. Той обясни, че български произход се удостоверява по наличието на възходящ роднина, който има такъв произход. Андон Дончев, предс. на Комисията за политиките за българите в чужбина: В закона за българите, живеещи зад граница са описани кои документи са им необходими. Пробойните не са в закона, а са в това, че може би са предоставени твърде много права на Агенцията за българите, живеещи в чужбина. Първо правото тя да лицензира и да дава право на български дружества зад граница да издават удостоверение за това, че дадено лице има български произход. Те дават право на лица по техен критерий, на които те доверяват да издават удостоверение за български произход, като на практика тези лица мога да нямат такъв произход, да нямат никакъв документ, който да свидетелства за български произход. Но определено дружество, което е лицензирано от Агенцията за българите в чужбина, удостовери, че лицето има такъв произход, в агенцията на база този документ от дружеството, вече задължително му издават документ за български произход. Но документите се проверяват след това от ДАНС и МВР и ако на следващ етап се свърши добре работата рискът опасно лице да получи гражданство е минимизиран, бе категоричен Дончев." - в. "Стандарт".

"Нека съответните компетентни органи да си свършат работата по разследването в Държавната агенция за българите в чужбина, но наистина има проблеми в издаването на удостоверенията за български произход. Доказва го и фактът, че за времето от началото на мандата ни през май 2017 г. края на юни т.г. сме предложили на вицепрезидента на републиката да откаже издаването на гражданство на повече от 750 души поради различни причини - непълнота в документите, липса на достатъчно доказателства за произход, необоснованост, а някои от случаите - и доказани чрез криминалогична експертиза неверни документи. Това е и причината, поради която в момента работна група преосмисля и има за задача да предложи промени в Закона за българското гражданство в две главни направления. Първото е придобиване на българско гражданство по произход, където трябва да се прецизират разпоредбите на член 15 от закона, а втората група е свързана с възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез така наречените инвестиции. Имам уверението от Министерството на икономиката, че ще дадат становище, за да се види какъв е реалният ефект от тези инвестиции, разкриват ли се действителни работни места, има ли заетост, така, както е уредена до този момент в закона. Мисля, че до края на годината ще бъдем готови с всичките необходими процедури. Що се отнася до лицата, за които в различните информационни системи, в това число и в шенгенската, съществуват данни за извършени от тях нарушения, за същия този период от май 2017 г. до края на юни 2018 г., имаме предложени откази за 93 лица". Това каза днес в Стара Загора министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя присъства на църковен ритуал, при който владиката Киприан освети първия в системата на местата за лишаване от свобода у нас параклис, предназначен за близките на затворниците, изграден с доброволен труд и средства на входа на Старозагорския затвор. Министър Цачева дари икона на Свети Иван Рилски и каза, че на всеки човек, нарушил закона, трябва да се даде втори шанс." - в. "24 часа".

Новият обрат по спора между БАН и метеоролозите също е сред тематичните акценти.

"Ръководството на Българската академия на науките обяви на сайта си, че оттегля подписа си от споразумението с просветното министерство, според което Националният институт по метеорология и хидрология трябва да премине под шапката МОН. Причината е в текстове от преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за държавен бюджет за 2019 г., които в академията смятат за противоконституционни и противозаконни. Става дума за параграфи 1 и 3, според които от 1 януари 2019 г. НИМХ от основно звено при БАН следва да се преобразува в юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на МОН. От тогава имуществото, архивът, както и всички права и задължения, включително и членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология, и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми преминават към него. Друг текст пък вменява на органите на управление на БАН да предприемат необходимите правни и фактически действия за изпълнението. Според ръководството на академията тези текстове са "силно притеснителни и противоречат както на подписаното на 18 септември споразумение, така и на постигнатите с министъра договорки. В открито писмо до министър Красимир Вълчев БАН отбелязва, че те "напълно обезсмислят продължителните усилия на ръководните органи на БАН - в отговор на апела на министър-председателя - да решат казуса "Национален институт по метеорология и хидрология" съгласно Закона за БАН и Устава на БАН"." - в. "Сега".

"От БАН заявяват в отворено писмо до министъра на образованието и науката, че се оттеглят от участието си в Споразумението за Националния институт по метеорология и хидрология. В отвореното писмо от БАН до министъра на образованието и науката се изразява мнение, че залегналите текстове в Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са силно притеснителни и противоречат както на подписаното на 18 септември 2018 г. Споразумение между Българската академия на науките, Националния институт по метеорология и хидрология, Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ и Министерството на образованието и науката, така и на постигнатите с вас договорки, потвърдени от вас пред Общото събрание /ОС на БАН. Параграфите з1(1), з3(1) и з6 от Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са противоконституционни и противозаконни и напълно обезсмислят продължителните усилия на ръководните органи на БАН - в отговор на апела на министър-председателя - да решат казуса "Национален институт по метеорология и хидрология", съгласно Закона за БАН и Устава на БАН. Това ни дава основание да оттеглим участието си от Споразумението, се заявява в отвореното писмо. В него от БАН призовават министър Красимир Вълчев да предприеме спешни действия за отпадане на параграфите з1(1), з3(1) и з6 от Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г.
Писмото е от Общото събрание на БАН, от Управителния съвет на БАН, от ръководството на БАН и от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН." - в. "24 часа".

Всекидневниците съобщават също, че македонската прокуратура е започнала процедура срещу президента Георге Иванов.

"Македонската прокуратура образува досъдебно производство срещу президента Георге Иванов. Срещу него са внесени два сигнала от анонимни граждани - за нарушаване на Конституцията подари отказ да подпише закона за езиците и споразумението за името с Гърция, съобщи Макфакс. Иванов не подписа заповедта за влизане в сила на закона за езиците на основание, че той е в противоречие с Основния закон и със съвестта му. Президентът отказа да подпише и указа на Закона за ратифициране на окончателното споразумение за преодоляване на спора за името между Македония и Гърция, който парламентът гласува на 20 юни тази година, с обяснението, че не приема изменение на Основния закон с цел промяна на конституционното име на страната." - в. "Труд".

Вестниците следят и случая с убийството в столичния кв. "Надежда".

"Мъжът, прострелял жена си в столичния кв. "Надежда", а по-късно и детето си, бил подал жалба за психически тормоз в края на миналата седмица. Преди убийството Викторио Александров и жена му имали два разговора в интернет. Това стана известно по време на съвместна пресконференция на СДВР и прокуратурата. В четвъртък миналата седмица е имал скандал с жена си и са се разделили, а на следващия ден той подал сигнал в полицията за психически тормоз. Преди това не са имали скандали. За по-голяма сигурност след раздялата бащата на младата жена спал при нея и детето през почивните дни. Извършителят на двойното убийство в София бил подал жалба за тормоз срещу жена си "Вчера никой от съседите не е чул изстрели", коментира директорът на СДВР Ивайло Иванов. Тялото на жената първи са открили родителите ѝ, които отишли да я потърсят, след като не успели да се свържат с нея по телефона. Разследващите изясняват мотивите за престъплението. След убийството мъжът избягал с детето и взел такси до изоставена постройка в Горни Богров. Александров заплашил шофьора и след това заявил, че ще се самоубие, но детето ще бъде оставено живо, дори добавил: "Ще го оставя и вие ще го предадете на мои приятели."..." - в. "Дневник".

"26-годишният Викторио Александров, който уби приятелката си и детето си и опита да се самоубие, е заплашил таксиметров шофьор по време на бягството си. Това стана ясно от съвместен брифинг на прокуратурата и СДВР по повод тежкото престъпление. Градският прокурор Емилия Русинова и шефът на столичните полицаи Ивайло Иванов разказаха пред репортери хронологията на трагедията. Александров и 23-годишната му приятелка живеели от година и половина заедно, като миналата седмица след скандал той се изнесъл и по-късно подал сигнал срещу нея за упражняване на психически тормоз. Заради опасения от неговите действия, бащата на младата жена спал при нея и детето през почивните дни. Вчера майката на жената не успяла да се свърже с нея и дошла до апартамента. Никой не й отворил и тя влязла с ключар. Там бил намерен трупа на приятелката на Александров, простреляна с два куршума. Детето го нямало. В 18:30 полицията получила сигнал за тежкото престъпление и веднага започнала операция по издирването на охранителя. Съдействал и бащата на мъжа. От камерите на входа станало ясно, че Викторио Александров е бил в жилището по обед. Съседите не са чули стрелба, подчерта Ивайло Иванов. В търсенето бил мобилизиран целият ресурс на СДВР, както и на отряда "Кобра" и специализираните полицейски сили. Предупредени били и служителите на граничните пунктове. Местонахождението на охранителя станало ясно след сигнал на таксиметров шофьор, който към 19 ч. качил мъжа и детето. Първоначално му било казано да кара от "Хаджи Димитър" към "Надежда", но след това Александров заплашил водача и му казал да се движи към Благоевград. По-късно променил решението си и поискал таксито да отиде до магазин на "Ботевградско шосе". В крайна сметка Александров слязъл от колата с дъщеря си в безлюдна местност край Долни Богров. Преди това той споделил с шофьора, че планира да се самоубие, но казал за детето "ще го оставя и Вие ще го предадете на мои приятели". В крайна сметка обаче бащата останал с малката. Полицаи със следово куче пристигнали на указаното от таксиметровия шофьор място. Около 23:30 часа се чули два изстрела и униформените веднага тръгнали към изоставена постройка от другата страна на пътя. Там било тежко раненото дете, което по-късно почина от раните си, и охранителят, който е имал само драскотина на главата. Намерено е оръжието на престъплението - законно притежаван пистолет. Все още не са ясни мотивите на Викторио Александров, чака се и експертиза на кръвната му проба за алкохол и дрога. От 5 г. е охранител, няма данни да е имал психически проблеми." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини