Детската градина на октоподите (видео)

Океанолози откриха на дълбочина 3200 метра огромен брой октоподи, които пазят яйцата си в пукнатините на угаснал подводен вулкан край бреговете на Калифорния .

Около 1000 октоподи са документирани край подводния връх Davidson Seamount и това прави района най-големият дълбоководен развъдник на октоподи, откриван някога.

"Никога досега не е откриван такъв на западния бряг на САЩ, никога в нашия резерват и никога в света - с такава численост", казва Чад Кинг, водещ учен на изследователския кораб "Наутилус". Когато дистанционно управляемият подводен апарат "Херкулес" плувал на дълбочина 3,2 километра, учените забелязали тези невиждани скупчвания на октоподи Muusoctopus robustus. Около 99 процента от тях са майки, които са с главата надолу, за да предпазят яйцата в скалите.

Мащабът е безпрецедентен. Октоподите са известни като самотни животни и рядко са забелязвани в група на едно място, но последните данни сочат, че може да не са толкова самотни. По-рано тази година бе открита друга дълбокаводна детска градина в Тихия океан с около 100 животни, край бреговете на Коста Рика.

Коментари в сайта

Последни новини