Кога ще приключи делото за "възродителния процес" зависи от Турция

Въпреки че от години е изтекла абсолютната давност за търсене на отговорност на виновните, прокуратурата не е прекратила, а само е спряла разследването за т.нар. Възродителен процес, информира news.lex.bg.

Десетки пострадали от насилствената асимилация български мюсюлмани поискаха ускоряване на производството, започнало през 1991 г., и Софийският градски съд (СГС) даде срок до 5 октомври, в който Софийската военно-окръжна прокуратура да се произнесе. Очакваше се разследването да бъде прекратено заради изтеклата давност, което за голяма част от пострадалите е по-добър вариант от безпредметното му продължаване, защото по-лесно могат да търсят и обезщетение.

Преди дни на запитване на "Дневник", прокуратурата отказа да дава отговори с аргумента, че делото е секретно.

Адвокат Есен Фикри, която представлява част от пострадалите български мюсюлмани е казала пред сайта, че наблюдаващият прокурор Едуард Владимиров е спрял делото, докато бъдат открити в Турция и разпитани още 35 свидетели. Това е малко вероятно да се случи, защото до момента България е изпратила 4 молби за правна помощ, които не са изпълнени. Не е ясно кога е изпратена последната, но и на нея не е отговорено, заради което и делото е спряно в началото на месеца. Така се оказва, че единствено от турските власти и готовността им за съдействие зависи кога ще бъде сложена точка на това дело.

Постановлението за спирането на производството е първото, което е изпратено на пострадалите в последните 25 години. Досега те не са били уведомявани за хода на делото.

През 2007 г. тогавашният зам.- главен прокурор Валери Първанов обясни, че абсолютната давност по делото е изтекла още през декември 2003 г. Според него процесът не може да се прекрати, преди да се разпитат всички пострадали. Ако от разпитите им се открият нови престъпления и се повдигнат нови обвинения, които предвиждат по-тежки наказания, ще се увеличи и давността.

Два пъти е внасян обвинителен акт - през 1994 и 1998 г.,

но и двата пъти делото е връщано от съда за доразследване. В началото обвиняеми са Тодор Живков, Димитър Стоянов, Пенчо Кубадински и Георги Атанасов - за подбуждане на етническа дискриминация и омраза. След това обвиненията са променени - за военни длъжностни престъпления, и обвиняеми остават Живков, Стоянов и Атанасов. След смъртта на Живков и Стоянов обвиняем по делото остава единствено бившият министър-председател Георги Атанасов.

Делото се проточи и заради тогавашните указания на върховния съд към държавното обвинение. На разследващите е било указано да издирят и разпитат всички жертви на възродителния процес, които са били въдворени в "Белене" и други затвори, за да се конституират като частни обвинители и граждански ищци - така прокуратурата е интерпретирала указанията на съда. При второто внасяне на делото в съда то е било върнато отново за неизпълнени предишни указания.

От май 1998 г. делото вече е във Военноокръжната прокуратура в София, която до 2003 г. успява да издири имената и адресите на 446 пострадали българи от турски произход или техни наследници, както и да разпита 312 от тях. Останалите 134 пострадали обаче, повечето от които са в Турция, така и не са открити въпреки изпратените съдебни поръчки. В писмо до съда от 2003 г. тогавашният зам. главен прокурор Христо Манчев посочва, че разследването фактически е завършено, но неизпълнимите съдебни указания за разпит на всички пострадали са пречка за внасяне на обвинителен акт.

В решението на СГС от 5 септември обаче указанията на върховните съдии се интерпретират различно. Според градските съдии указанията на колегите им от върховния съд не са били неизпълними, защото прокуратурата е трябвало да издири всички пострадали, но не и да разпита всеки един.

Две инстанции осъдиха прокуратурата за бавно правосъдие

Междувременно втора съдебна инстанция призна иск срещу прокуратурата на пострадалия от т.нар. възродителен процес - Шукри Мехмед. Софийският градски съд прие, че той трябва да бъде обезщетен по Закона за отговорността на държавата с 30 000 лв. Неговият иск беше за 100 хил. лв. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд, но ВКС разгледа граждански дела само по изключение и може изобщо да не приеме да се занимава с казуса.

По случая на Шукри Мехмед първата съдебна инстанция прие в края на 2017 г., че е нарушено правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Според съдебното решение, за което съобщи в. "Сега", на Мехмед трябва да бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991-2017 г., защото е претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани. Освен това той трябва да бъде обезщетен и за излъганите му очаквания за възмездие за погазените права и достойнство, емоционалното напрежение и загуба на доверие в институциите, както и за здравословни проблеми.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    8 -4
    15:00, 29 окт 2018
    А кога ще започне делото за геноцида върху българи и арменци?
  • 2
    Ба
    Бай Грозю
    2 -2
    22:45, 29 окт 2018
    А кой ще се извини за 500 години турско робство. Само по време на Баташкото клане са били избити повече от 8300 българи, кой трябва да се извинява? ???????????
  • 3
    Дя
    Дядю Тянчю
    1 -1
    13:04, 30 окт 2018
    Сами ефенди си противоречи/лъже?/.

    В 1888 при преброяването имало 200 000 турци,татари, черкези и подобни.А сега при толкова "асимилация", "тормоз" и изселнически спогодби, били над милион??!!!

    България създаде условия за мирен живот, не богат вярно, но имахме три национални катастрофи. За сравнение в Турция 1950 1990 години има 34 000 убити в борбите между леви-десни,шиити-алеви и т.н.

    Леля Хатидже, на мой приятел майка, имаше медал "Майка героиня", понеже отгледа трима сина и една дъщеря..Той ѝ даваше право на безплатен санаториум и някакви билети за влак - безплатни... Мойта майка нямаше, бяхме двама братя.
    • Ja
      Jack Bauer
      0 0
      22:14, 30 окт 2018
      Така им пълнят главите с глупости, че самите те не знаят какво приказват.

Още новини

Последни новини