Министрите приемат проекто-бюджета за 2019 г.

Проекта на бюджет за следващата година ще приеме на извънредно заседание днес правителството. Минимална заплата от 560 лева, ръст на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10 на сто, индексация на пенсиите с 5,7 процента, максимален осигурителен доход от 3 хиляди лева, таван на пенсиите от 1200 лева и инфлация от 3 на сто, са част от предлаганите параметри.
 
Средствата за целия сектор здравеопазване нарастват догодина с близо 550 милиона лева, от които 490 милиона ще отидат по бюджета на Здравната каса. Разходите на общественото осигуряване са 11 милиарда и 700 милиона лева, от тях 10 милиарда за пенсии. Залага се сериозен ръст на приходите от осигуровки: "14,7 десети процента повече в сравнение с тази година", каза социалният министър.
 
В основния приоритет - образование - заплатите на педагогическия персонал, както е обещано, ще се покачат средно с 20 на сто, а средствата за заплати и осигуровки в бюджетния сектор с 10 процента: "Което ще даде възможност за увеличение на индивидуалните основни месечни заплати, разбира се, въз основа на заеманата дължност и оценките за индивидуалното трудово изпълнение", каза финансовият министър.
 
Очакванията за растежа на икономиката догодина са 3,7 на сто и инфлация от 3 процента. За да се компенсира нарастването на цените, се заделят 40 милиона лева повече за увеличаване както на размера, така и на обхвата на целевото енергийно подпомагане за бедните и уязвими категории от населението. Ще се повишат и парите за отбрана, в съответствие с националния план през 2024-та година, те да са 2 процента от брутния продукт.
Източник: http://bnr.bg

Коментари в сайта

Последни новини