Премиерът на Чехия настоя: Мигрантите в Европа трябва да си ходят вкъщи

На трафикантите на хора повече не трябва да им се позволява да определят кой идва в Европа. Това обяви министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, след като предложи хиляди полицаи да бъдат в режим на готовност в Средиземно море, готови да охраняват границите на Стария континент.

"Има 700 хил. нелегални мигранти в Европа - те трябва да си ходят вкъщи", подчерта Бабиш, цитиран от "Гардиън".

През миналата година 618 780 души, които не са граждани на ЕС, са живели нелегално в страните от Общността, показват данните на "Евростат", което е спад от пика от повече от 1 млн. мигранти през 2015 г.

Опитен бизнесмен, но сравнително неопитен политик, Бабиш се превърна в най-важната политическа фигура в Чешката република и лесно спечели изборите миналия октомври с обещания за чистка и инвестиции в държавата, да се бори с намесата на Брюксел и да се бори с нелегалната имиграция.

Той създаде партията си АНО през 2013 г. Отвъд обещанието за слагане край на корупцията обаче, се ширят съмнения относно останалите политики на партията му.

След избирането му той се съсредоточи главно върху вътрешната политика, но постепенно започна да поглежда и навън, опитвайки се да се превърне в международна фигура, присъединявайки се към дебата за бъдещето на Европа и като цяло се съюзява с Полша и Унгария.

Бабиш и лидерите на тези страни отхвърлиха плановете за увеличаване на служителите на европейската гранична служба "Фронтекс" от 1500 на 10 000 служители, а сега прокарва алтернатива, основаваща се на убеждаването на потенциалните мигранти да останат в Африка.

Говорейки пред "Гардиън" преди разговорите си с британския премиер Тереза Мей в Лондон, той заяви, че плановете на Европейската комисия за увеличаване бюджета на "Фронтекс" - 10 млрд. евро за седем години - ще бъдат по-добре изразходвани за нещо подобно на план "Маршал" за Африка, оставяйки задачата за защитата границите на Европа на отделните страни членки.

По думите на Бабиш, страни като Италия имат резерви от около 7000 гранични полицаи, които могат да защитават нейните граници от мигранти, идващи от Либия и други страни от Северна Африка.

"Тези хора трябва да останат вкъщи и ние трябва да им помогнем в Африка. Хората около Сирия... биха искали да се завърнат вкъщи", коментира той и добави: "Трафикантите направиха 5,7 млрд. евро през 2016 г. и трябва да ги спрем."

Бабиш, който очаква проблемът с миграцията да доминира изборите за Европейски парламент през следващата година, подчерта, че мигрантите не трябва да бъдат допускани в Европа без разрешително за работа. Според него разделителната линия в Европа е между онези, които искат да спрат нелегалната миграция, и онези, които не искат.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини