Високо напрежение на Балканите: Турция заплаши Гърция с война

Заплаха за война отправи Турция към Гърция, ако Атина разшири териториалните си води. Напрежението между двете съседни страни отново се повиши, след като гръцката дипломация изрази готовност да разшири териториалните води на Гърция с 12 морски мили. 
Бившият гръцки министър на външните работи Никос Кодзиас, който подаде оставка миналата седмица, заяви, че Атина планира да разшири териториалните си води в Йонийско море.

Последва остра реакция от Турция, която обяви, че няма да позволи подобно нещо.. По информация на агенция Reuters, Турция е издала предупреждение, че няма да толерира едностранни действия в Егейско море. В изявлението на Кодзиас обаче никъде не се споменаваше Егейско море. 
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Гърция често прави подобни изявления, за да предизвика напрежение, предаде гръцкото издание Ekathimerini. Турският дипломат посочва, че иска мирно решение на съществуващите проблеми между двете страни, добавяйки, че Гърция е тази, която подклажда напрежението. 
Турските медии съобщиха, че гръцкият посланик в Анкара е бил привикан във външното министерство на Турция, за да даде обяснения. На гръцкия посланик е било напомнено решение на турския парламент от 8 юни 1995 г., който, в случай, че Гърция разшири териториалните си води в Егейско море, дава право на правителството да обяви война.

Чрез говорителя си Александрос Гениматас гръцкото външно министерство отговори остро на Чавушоглу. Гениматас заяви, че решението за разширение на териториалните води от 6 на 12 морски мили принадлежи изключително на Гърция, която има право да го вземе, когато и както намери за добре. Според гръцкото външно министерство това е законно и неотменимо суверенно право на странната според международните договори и не може да бъде подлагано на съмнение или да бъде поставяно за обект на преговори. Турция обаче е категорична, че няма да приеме такива действия, които не са договорени в рамките на двустранно споразумение. Така напрежението между двете страни остава високо към този момент.

www.actualno.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини