Местният парламент единодушен: Почетен гражданин е д-р Атанас Дафовски

    Местният парламент в Кърджали единодушно гласува званието почетен гражданин да бъде присъдено на известния лекар д-р Атанас Дафовски посмъртно. 39 съветници присъствали на днешната тържествена сесия нямаха различия. Очакваният скандал не се състоя. Кметът инж.Хасан Азис бе категоричен, че званието за пореден път се връчва на човек с многобройни и значителни заслуги за духовното и материално извисяване на Кърджали. Традицията датира от 1939 г .В по ново време 36 души са удостоени със званието Почетен гражданин на Кърджали.

    Кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис връчи плакетът и грамотата на племенника на почетния гражданин Славейко Дафовски.

    Д-р Атанас Дафовски е роден на 8 април 1919 г.в село Петково, Смолянско.Фронтовак. Завършил след Втората война медицина, професия, която е била мечта на живота му. Дипломира се с пълно отличие. Идва в Кърджалийско. Работи като участъков лекар. След това става завеждащ вътрешно отделение, а през 1961 г. е назначен за главен лекар на областната болница. Ръководи я в продължение на 23 години. Участва в изграждането на новата сграда. През нея са минали 320 000 пациенти. Удостоен е със званието заслужил лекар. След кончината му  болницата носи неговото име.

    С треперещ от вълнение глас Славейко Дафовски се обърна към присъстващите и определи д-р Дафовски ,като стожер на медицината в областта. Бил е канен да работи в София,но отказал. Искал да помага на кърджалийци.

    Със заповед на градоначалника с Почетен знак на Кърджали-златен  бяха отличени деятелката на образованието и културата Теофана Текелиева и дългогодишният началник на офматологичното отделение на болницата д-р Иванка Овчарова.

    Историята трябва да се помни. Всеки обича майка си, но особено трябва да обича Родината, отбеляза Теофана Текелиева. Тя призова кърджалийци да се стремят в равновесие на своите взаимоотношения.

    Синът на д-р Овчарова д-р Иван Танев , благодари на ръководството на общината за отличието.

      Сесията бе открита от председателят на местния парламент Раиф Мустафа. Денят 21 октомври, денят на освобождението на Кърджали за нас е значима и неоспорима дата. За да градим бъдещето трябва да почитаме миналото. На 21 октомври1912 г. Кърджали става отново неотделима част от българската държава, подчерта Раиф Мустафа. Той припомни как от 106 г. българи,турци, арменци, евреи дават тласък в развитието на града. Те демонстрират стойностни и непреходни категории като трудолюбие и толерантност. Това е най-ценното ,което трябва да съхраним, живеейки днес в сговор без вражди. Общинското ръководство следва политика за развитие на общината с европейско и национално финансиране. Отправяме благодарност към всеки , който милее за този край, заключи Раиф Мустафа.

     Кметът  инж.Хасан Азис се обърна към гостите и съветниците с думите:Денят на Освобождението  е знаков празник. Той събира всички нас, хора от различни етноси и религии, за да се преклоним пред героизма и родолюбието героите.  Кърджали гради бъдещето, но почита и миналото си.

    Градоначалникът каза още:В този празничен ден като Кмет на Община Кърджали бих искал да отчета пред вас някои по-важни събития и проекти,  които се реализираха в нашата община в периода октомври 2017г. – октомври 2018г.

    Стремежът ни като ръководство на общината е да  оптимизираме административния процес за по-висока адекватност и качество  на обслужване на гражданите. Стартирахме от 1 март 2018г. предоставянето на 44 електронни услуги на своите жители.Те са едни от най-често използваните услуги от страна на гражданите в областта на гражданската регистрация, общинската собственост, териториално-селищно устройство, местни данъци. Чрез въвеждането им се улеснява обслужването на жителите на общината, независимо в коя точка на света живеят. Към настоящия момент Община Кърджали предоставя най-голям брой електронни услуги  в страната.,подчерта инж.Хасан Азис.

    Той припомни,че на 26 май 2018г. беше  открито едно от спортните бижута на нашия град – обновения стадион „Арена Арда“.   Това е първи основен ремонт на стадиона от построяването му през 1961г.   Вложените средства са над 2млн.лв. Предстои изпълнение на втория етап на ремонта. В резултат на усилията на общината, фирмата изпълнител, финансовата помощ от страна на държавата днес можем да се похвалим с  поредна модерна придобивка– един чудесно изпълнен и функциониращ стадион,  който отговаря на съвременните национални критерии за провеждането на мачове на най-високо ниво,каза още Хасан Азис.

    Не без гордост той отбеляза:През април т.г. беше официалното откриване на покрития общински басейн, който отвори врати след основен ремонт  за над 2,2 млн.лв. Градът ни се сдоби с модерно спортно съоръжение, което не функционираше почти четвърт век. Сигурен съм, че тази поредна спортна придобивка ще допринесе за следващите големи спортни успехи на нашия град, за израстването на бъдещи шампиони, ще осигури условия за връщането на старата слава на Кърджали като  център на водната топка в страната и на Балканите.

    Хасан Азис отдели внимание на приоритета на общинското ръководство-образованието:През последните години образованието е приоритет на приоритетите в политиката на общинското ръководство. Правим най-голямата инвестиция в образователната инфраструктура през последните 50 години. От 21 милиона лева в инвестиционната програма на общината 14 милиона лева са в образованието.

    В тържествената сесия взеха участие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,народните представители Адлен Шефкед и Александър Симов,областният управител Никола Чанев,омбудсмана Расим Муса.

      В своето приветствие губернаторът посочи,че често уроците на историята биват премълчавани. Освобождението на Кърджали от ген.Васил Делов е безспорен исторически факт. Кърджали заема достойно място на територията на България. От селце той се превръща в модерен град на Обединена Европа, сбъдвайки хиляди мечти. Граден е камък по камък в мултиетнически диалог. В Кърджали нито един политик или партия не трябва да си приписва заслуги за мирното съжителство, каза още Никола Чанев. Той се обяви за приемственост и морал.Трябва да си дадем сметка за отговорността, която дължим на децата си, заключи Чанев.

    Народният представител Адлен Шефкед отбеляза подвига на героите,за да живеем днес в заедност. Александър Симов подкрепи мечтите на кържалийци за осъществяването на велики идеи.

     Раиф Мустахфа прочете поздравителен адрес от президента Румен Радев:Кърджали е люлка на различни култури и предания и има уникален чар.Уверен съм,че ще направите Кърджали още по красив и привлекателен,посочи държавния глава.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини