Представиха сагата по реставрацията на Желязната църква във фотоси в Кърджали, кметът награди реставраторката

Изображение 1 от 6

    За първи път изложба от 30 фотоси, проследяващи възстановяването на Желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул, гостува в България, като тръгва от Кърджали. Снощи в присъствието на кмета инж. Хасан Азис и неговия екип, народния представител Адлен Шефкет, енорийският свещеник отец Петър,„виновниците” да гостува в Кърджали Радост Николаева и Галя Димова от Арт движение „Кръг”, журналисти и граждани, изложбата бе представена от главния архитект Фикрийе Бунумаз, ръководила в продължение на 7 години възстановяването на църквата.

    Фотосите са от фонда й и показват нейното състояние преди и след 7-те години реставрация. Стана ясно, че изложбата пристига в Кърджали специално за празника на града – 21 октомври и ще остане в Арт галерията три дни.

    Главният архитект на проекта по реставрация на българската желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул Фикрийе Булунмаз бе наградена с „Почетен знак – герб на община Кърджали” лично от кмета инж. Хасан Азис.

    Наградата се връчва на основание на Правилника за удостояване със званието „Почетен гражданин на община Кърджали” и за награждаване с морални награди, за изключителния принос на Фикрийе Булунмаз за реставрацията на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул – един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата.

    Преди да бъде наградена арх. Булунмаз разказа пред присъстващите за направеното от нея и от екипа й за възстановяването на Желязната църква. „Обиколила съм доста места в България, участвала съм в много събития, но за първи път съм в Кърджали с тази изложба. Работата по реставрацията продължи 7 години. Първоначално нашият проект предвиждаше да направим само външна реставрация на сградата, но когато отстранихме няколко елемента, видяхме, че корозията е причинила много вреди на една от носещите основи. Спряхме работа по този проект, за да изготвим нов за реставриране на цялата църква. Подменихме 39 колони като сложихме допълнително греди, за да бъде по-стабилна. Подовата настилка също беше подменена. И на 7 януари т.г. открихме нашата църква”, разказа арх. Булунмаз.Гостенката почерпи за здраве с нарове,набрани от двора на храма.

    От своя страна кметът инж. Хасан Азис благодари на арх. Булунмаз за това, че Кърджали има привилегията тази уникална изложба да бъде показана за първи път в България именно тук.

    „В света подобни на Желязната църква са единици. Тя е най-близката до България и Кърджали. Да се докоснем чрез изложбата до възстновяването й, само по себе си е уникално и вълнуващо”, каза кметът и призова гражданите на Кърджали да посетят изложбата и да се докоснат до процеса на възстановяването на Желязната църква.

    „В Кърджали също казваме, както и арх. Булунмаз, „нашата църква”, нашата джамия. Това е част от нашата душевност и разбиране за общност, общество и толерантност. Нещо, което ни отличава и с което се гордеем”, каза още градоначалникът.

    Кърджалийка дари гостенката,като обясни,че синът й се казва Стефан и свързва храма с него.  

    Събитието ще продължи и на 20 октомври /събота/ от 11:00 ч., когато в Бизнес инкубатора ще бъде показан филм от презентационния процес и ще се проведе среща на реставраторката с представители на камарите на архитектите и инженерите от Кърджали и Стара Загора, с клуба по история от СУ „Петко Р. Славейков”, историци, журналисти и представители на вероизповеданията.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини