Прокуратура обвини генералния директор на БTA за бартер с вода

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд /СГС/ обвинителен акт срещу Максим Минчев.-  генерален директор на Българска телеграфна агенция за престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК  /сключване на неизгодна сделка/.

Максим Минчев е предаден на съд, затова че в периода от 08.02.2016г. до 10.01.2017г., в гр. София, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за БTA в общ размер 93 584,64 /деветдесет и три хиляди лева петстотин осемдесет и четири лева и шейсет и четири стотинки/.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БTA срещу извършена услуга за нуждите на агенцията- предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти.

При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено проучване на пазара, и не били провеждани  обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това.

Спрямо Максим Минчев е определена мярка „подписка“.

Ако бъде признат за виновен Максим М. може да получи наказание от една до шест години „лишаване от свобода“ и, като съдът може да постанови лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност.

Малко след съобщението на прокуратурата БTA публикува изявление, в което се казва:

"Във връзка с днешна информация за образувано дело в Софийски градски съд срещу Максим Минчев по обвинение, че съзнателно е сключил "неизгодни сделки с фирма за доставка на вода през 2016/17 година", генералният директор на БTA заявява: 

"Става дума за огромно недоразумение, тъй като така наречената неизгодна сделка е осигурявала безплатно минерална вода за служителите и гостите на агенцията, като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани плащания и никога не са били изразходвани обществени средства".

"Става дума за договори с Минерална вода "Хисар" - техни рекламни табла стояха в Пресклуба на БTA, за което те плащаха с бутилки вода. Така служителите и гостите на агенцията пиеха безплатно. За каква щета може да става дума, след като не е платен нито един лев от агенцията? Фактурите са без пари. Нещо повече - от няколко месеца, след като започна разследването, БTA вече няма безплатна вода и бърка в изтънелия си бюджет, за да купува на пазарни цени", уточни пред Dir.bg Минчев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини