Лекарят на годината д-р Караманова: 47 години, отдадени на професията

    47 години е професионалният стаж на д-р Ирина Караманова, която днес бе удостоена с отличието “Лекар на годината 2018” и почетен знак на Лекарския съюз. Церемонията се проведе в зала “Марица” на областната администрация, присъстваха областният управител Станислав Дечев, шефката на РЗИ д-р Соня Димитрова, лекари, както и председателят на районната лекарска колегия д-р Николай Колев, който връчи отличието.

    Повече от 30 години д-р Караманова ръководи областния тубдиспансер в Хасково. Назначена е за главен лекар на диспансера през 1982 година. “По това време работех като ординатор пневмо-фтизиатър в тубдиспансерното отделение на тогавашната Работническа болница в Димитровград. Поканата да стана главен лекар и управител на областния тубдиспансер ми дойде като гръм от ясно небе. Но поех предизвикателството”, разказа днес д-р Караманова.

    Тя описа и десетилетната борба с туберкулозата, която през 60-те и 70-те години е била истински бич. “Постигнахме големи успехи заедно с моите колеги от тубдиспансера. През 1962 година в региона болните от туберкулоза са били 120 на 100 000 души, през 2012-та те вече бяха 20-тина на 100 000 души. Това нареди нашата област сред петте в страната с най-успешна борба със заболяването”, допълни д-р Караманова.

    Тя е управител на тубдиспансера до 2012 година. Оттгова досега обаче продължава да работи като специалист пулмолог в извънболничната помощ.

    През 1986 година с указ на Държавния съвет д-р Караманова е наградена с орден на труда – златен. През 2008 година община Хасково я удостоява със званието “почетен гражданин”.

    През всичките години на професионалния си път д-р Караманова е работила в региона – в Хасково, Харманли, Димитровград, вече 47 години.

    “Районната лекарска колегия гласува единодушно удостояването й със званието “лекар на годината 2018”, заяви д-р Колев при връчването на отличието. Д-р Колев връчи грамота и на д-р Златка Чанкова, управител на балноцита в Харманли, която е номинирана за националния приз "лекар на годината" в раздела "мениджмънт в здравеопазването".

    Областният управител Станислав Дечев също поздрави д-р Караманова и д-р Чанкова, както и всички лекари по повод днешния им професионален празник – денят на Св. Иван Рилски.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини