Хасковските огнеборци демонстрираха гасене на горски пожар с модерните пикапи

    Хасковските пожарникари демонстрираха гасене на огън на открито пред колегите си от турския град Одрин. В занятието се включиха огнеборци от местната районна служба с 3 високопроходими пикапа, предназначени за низови горски пожари и сухи треви.

    Днес по обяд пожарникарите запалиха огън в базата на бившата Гражданска защита и го потушиха за броени минути с водата от пикапите и от други два специализирани противопожарни автомобила.

    Новите пикапи пристигнаха в Хасково по проект „Повишаване на оперативния капацитет при горски пожари и подобряване превенцията от бедствия“ по програма за трансгранично сътрудничество „България – Турция“ 2014-2020 г. Те бяха разпределени в районните служби в Хасково, Харманли и Свиленград. Всеки от автомобилите е оборудван с очила за нощно виждане и преносими термокамери, през които се вижда димът и се локализира огнището. С тяхна помощ могат да се издирват и хора в задимена гора. Специализираните автомобили са оборудвани с два шланга, 6 гръбни пръскачки и с 12 комплекта предпазни средства.

    По време на демонстрацията беше показано и видео от наблюдението с термокамера.

    На демонстрацията присъстваха областният управител Станислав Дечев, директорът на „Оперативни дейности“ в Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Красимир Шотаров, директорът на службата в Хасково комисар Николай Вълчев и шефът на пожарната в Одрин Айдън Баскак. Те изразиха задоволството си от реализацията на проекта, който е допринесъл за повишаване капацитета и работата на огнеборците от Хасково и Одрин.

    По друг проект хасковската противопожарна служба очаква още един пикап за превоз на водни бариери, използвани при наводнения. До пролетта следващата година трябва да пристигне още микробус с два дрона и самолет, както и защитни облекла.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ог
      Огнебъбривец
      2 -2
      17:24, 18 окт 2018
      Бря ами това много работи5 ще получат бе Те това е да си пожарникар там е бъдещето Пожарникар а после ,,,,,,,,,,,,,,,,,, може и премиер Ха назцдраве
    Последни новини