Родолюбивите ботевци се включиха в поход в чест на 100 години от Първата световна война

Изображение 1 от 3

    Учениците от Езикова гимназия „Христо Ботев“ отново с желание и интерес се включиха в инициативата на Областна управа Кърджали – „100 години от Първата световна война“ и два дни участваха в поход по стъпките на Българската армия в региона.

    На 16.10.2018г. учениците потеглиха по маршрут Кърджали- Момчилград - Крумовград. Пред Паметника на загиналите през 1915 – 1918 г.  Момчилград  те участваха в церемонията по  тържествено поднасяне на венец от участниците в похода и почитане паметта на загиналите. След програмата колоната от походницинаправи пешеходен преход до края на града, а от там  групите потеглиха за Крумовград. Пред паметника на загиналите за България отново бе изнесенапатриотична програма и бепочетенапаметта на загиналите в Първата световна война войни от региона. Походът продължи с програма в с. Широко поле:  пешеходен преход до лагера, кратка програма, поднасяне на цветя, едноминутно мълчание за паметта на загиналите и военни игри. Учениците научиха техниката за използване на оръжия и гранати, както и начини за предпазване от бойни отровни вещества.

    На 17.10.2018г. ботевци потеглиха за с. Пчеларово. Те бяха традиционните домакини на тържеството пред паметника на загиналите в Балканската война и Първата световна война. След изпълнен от фанфарната музика на училището Ботев марш и танц, изигран от Първи ученически гвардейски отряд, учениците поднесоха венци и почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание.Програмата продължи с тържествен рецитал, в който участваха деветокласници  от гимназията. Зазвучаха стихове от Вазов и Дебелянов, посветени на безсмъртния подвиг на войните от Българската армия, коитоса жертвали живота си по време на Първата световна война и войните преди нея. Участниците в похода бяха поздравени от кмета на с. Пчеларово.

              Завръщайки се в град Кърджали, участниците в похода положиха венци и пред Паметника на ген. Делов в гр.Кърджали. Финалът на инициативата бе поставен със заключително тържество пред Паметника на Освободителите в Градската градина. За своето активно участие участниците в похода от ЕГ „Христо Ботев“получиха награда от областния управител г-н Никола Чанев.

    Това съобщиха от ръководството на Езикова гимназия "Христо Ботев"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини