Безплатен скрининг за хепатит в Кърджали, Цвета Караянчева дава пример, изследва се

    Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде старт на безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C в Кърджали. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Към нея се присъединиха народният представител Адлен Шефкед, кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис и областния управител Никола Чанев. Всички те дадоха личен пример като се изследваха в мобилната лаборатория установена пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали.

    Убедена съм,че хората трябва да бъдат информирани. Това налага превенция, защото хепатит В и С протичат без симптоми. Минала съм по този път. Моята майка боледува от 1994 г. Вече има възможност за лечение. Много е важно младите да бъдат информирани. Болестта трябва да се хване в начален стадий. Това сподели пред събралите се кърджалийци Цвета Караянчева. Тя подчерта,че вече има възможност за траен изход от заболяването.

    Градоначалникът инж.Хасан Азис благодари на председателя на Народното събрание , че е патрон на скрининговата кампания. Той припомни,че Община Кърджали активно работи по превенцията на социално зцначими заболявания с Обществената коалиция за здраве. Още през 2014 г.тя е организирала кампания за изследване на хепатит В и С. Подкрепила е и превенция срещу кучешката тения.

    Именно превенцията е изключително важна , подчерта областния управител Никола Чанев. Той изрази убеденост, че именно с превантивни мерки до 2030 г. на хепатит В и С ще се сложи край. Той призова всички жители на областта да се присъединят към инициативата.

    Шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев поднесе статистически данни. В акция през  2015 г.  областта има четирима заболели от вирусен хепатит В, и 3 от вирусен хепатит С. През лабораториите са преминали над 200 човека. Рисковата група е след 45 г. Той отбеляза, че 96% от децата са ваксинирани, което е висок процент за страната. Шефът на инфекциозното отделение д-р Магдалена Маринова подчерта, че пациентите могат да носят вируса без да са болни и да го предават, което го прави много опасен.

    Организаторите посочиха ,че Кърджали е четвъртия град в страната , където се провежда безплатния скрининг. Той ще продължи до 15,00 часа днес.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини