Творци прокарват мост между Кърджали и Чикаго

„Едно от най-интересните културни събития за българите в Чикаго тази есен беше посещението на съвременни наши и чужди автори в различни изкуства, част от проекта „Спомни си, че не си бил там” – отбеляза „BG Voice-Новинарският лидер на българите в САЩ и Канада” в своята печатна и радио- версии, дни след приключване на срещите на 4-мата творци от Арт движение Кръг с българските институции и организации в Чикаго. Проектът се осъществява с подкрепата на Програма „Мобилност” на Национален фонд „Култура”и включва серия събития, организирани в партньорство от Българо-Американски център за културно наследство и Културен център Магура с подкрепата на Генералното консулство в Чикаго, в които неотклонно участва и екип на американската ARCGallery с образователна фондация – партньор на Кръг от 2017-та. Вестник „България сега” също отдели цяла страница за срещите на българските и американски автори с българската общност в Чикаго.  Българските медии отбелязват историята на партньорството между Арт движение КРЪГ и галерия ARC, „които си сътрудничат повече от година с поредица от събития със стартова точка в Дъждовница и продължение в Кърджали и Чикаго, където по-рано тази година – от 25 май до 14 юни – бе представен специален проект на Кръг от международните програми в Дъждовница с визуални материали и композиции на 11 автори от 5 страни, както и изложба на кърджалийски художници”.

Вълнуваща българо-американска презентация беше организирана в Генералното консулство на Република България в Чикаго, където българските и американските творци бяха поздравени от генералния консул г-н Иван Анчев, а българският екип поздрави от името на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.

4-мата творци, представящи Кърджали по време на събитията в Чикаго – Радост Николаева, Галина Димова, Зиятин Нуриев и Зафер Галибов – показаха по време на срещите с българската общност своя визуален проект Remember that you have not been there/ Спомни си, че не си бил там, както и  видео- презентация на селектирани творби, осъществени от Арт движение Кръг през различни периоди в международния център за резидентни програми в Дъждовница, община Кърджали, България. Гостите видяхафилм за скулптора Зиятин Нуриев, излъчен по БНТ 2, видео- експозиция с творби на фотографа Зафер Галибов и „Кратък пътеводител за трансформация на стихове в художествени обекти” на Радост Николаева, поет и Галина Димова, художник.

По време на срещите с българската общност Шери Рейв Назели, президент на галерия АRС, сподели вълнуващи спомени от Дъждовница и Кърджали, от работата си с Кръг. „Нашите партньори от Арт движение Кръг – каза тя – също като нас дават път на новото и експерименталното творчество с мисията да градят нов контекст, да прокарват мостове и да превръщат пространството на мюсюлманското селце Дъждовница в кръстопът на култури в партньорство с местните хора”. Радост Николаева сподели, че „този арт обмен е много вълнуващ, защото работихме с жени, силно отдадени на своята кауза, които бързо схванаха нашата кауза и това е взаимност, която ще продължи да се развива, както между нашите организации, така и между нашите два града”. Всички участници в събитията в Чикагоизразиха признателност към „човека-мост”между Кърджали и Чикаго Кина Бъговска, която получи и своята наградна статуетка и грамота за „Мултикултурен човек” на 2018-та в Българското консулство и направи дарение на консулския екип – своя авторска творба „Източните Родопи: вдъхновение”.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини