Градят шестстенно тюрбе на Кърджа Али баба в двора на джамията

Шестстенно тюрбе се издига над символичния гроб на Кърджа Али  в двора на градската джамия в Кърджали. То се изгражда по специален проект с разрешението на общината. Изграждането му ще бъде завършено до дни. Това съобщи за Кърджали бг вести Районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Изследователката на Източните Родопи Мара Михайлова  отбелязва, че през 1936 г. на гроба на Кърджа Али баба, който се намирал в района на днешния пазар на града, са се извършили разкопки. Съставен е протокол, че кости там не са открити. Годишникът на Одринският вилает от 1893 г. сочи, че в Кърджали е имало два гроба на свети мъже. Според алиани истинският гроб на Кърджа Али баба се е намирал в т. нар. Задболничен район в Кърджали. Кенотафът /празен гроб, символичен/ на пазара бил късно дело, разположен до някогашния градски хамам /обществена баня б. а./. Не е изключено в тюрбето на Пазара да е имало погребение. Почвите в Източните Родопи често са много кисели и буквално „стопяват” скелетите на покойниците. Днес за мнозинството от мюсюлманското население Кърджа Али баба е основателят на Кърджали и затова в двора на градската джамия има символичен гроб.

Мара Михайлова цитира местните алевити, според които погребаните в текетата се наричали евлия-адам /пер. оулия Адам-първенци/. Те вървели пред османската войска. Където минели те, там победата била осигурена. Противникът капитулирал. При смъртта им те били погребвани с военни почести и над гробовете им били издигани тюрбета /пер. куполи, символизиращи небесния свод/. Тюрбета израствали и в близост до християнски параклиси. Така според Мара Михайлова е възникнало текето на Елмалъ баба при с. Биволяне, Момчилградско. Тя посочва, че това в Източните Родопи е честа практика.

За алевитски текета се споменава в Годишника на Одринския вилает през 1893 г. Специално е посочено, че до текето на Кърджа Али баба се изгражда впоследствие населено място. То е в близост до по-старо селище. Според археологически данни старото поселение се намира в близост до днешната площадка за преработка на бентонит, срещу устието на р. Върбица. Годишникът, хвърля светлина върху тайнствения гроб на пазара. Оказва се че той е на Салман, религиозно лице. ”Той може да е бил държавник и големец…”, допускат авторите на годишника.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Оф
    оф
    2 0
    14:07, 15 окт 2018
    Да вземат да намалят тонколоните на тази джамия, че не се трае този вой!
  • 2
    Ба
    бай марин
    1 0
    20:17, 15 окт 2018
    Абе какво строително разрешение под прозорците на хората. КОЙ е издал това разрешително? КОЙ?
Последни новини