Сватбата на арабка и евреин разбуни духовете в Израел

Съобщението за сватба, държана до последно в тайна, между израелски евреин актьор и израелска арабка телевизионна водеща предизвика смесени реакции в Израел, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".

37-годишната Люси Ахариш, първата арабка, която води предаване на иврит по израелската телевизия, и 43-годишният Цахи Халеви, актьор в успешния сериал "Фауда" на  Netflix, са сключили брак в сряда.

"Подписваме Мирно Споразумение", пошегуваха се младоженците в сватбената си покана. Те са държали сватбата си в тайна до последния момент, опасявайки се от "екстремистки реакции".

Реакции има - ултраортодоксалният министър на вътрешните работи Арие Дери заяви по израелското военно радио, че този брак "не е хубаво нещо". Той изрази безпокойство за бъдещите им деца, прикани булката да приеме юдаизма и говори за вредата от "асимилацията, която стопява еврейския народ".  И лидерът на крайнодясната организация "Лехава" (Пламък), известна с кампаниите си против смесените бракове, осъди брака и призова младоженеца "да съхрани достойнството на еврейския народ". Депутатът от дясната управляваща партия "Ликуд" Орен Хазан написа в "Туитър", че Люси Ахариш "е прелъстила евреин, за да отслаби нашата страна и да попречи на еврейски потомци да продължат еврейската династия". 

Тези изказвания породиха вълна от подкрепа към младата двойка и поздравления "Мабрук" ("Честито" на арабски"). 

Люси Ахариш е арабка с израелско гражданство. Водещата пише в страницата си във "Фейсбук", че е ходила на училище в еврейска среда и празнува както еврейските, така и мюсюлманските празници. В интервюта тя казва, че е била подложена на дискриминация в Израел и на натиск от семейството си за решението си да се омъжи за немюсюлманин.

Съпругът ѝ Цахи Халеви е бил командос под прикритие в палестинските територии и играе същата роля в сериала на Netflix "Фауда".

Израелските араби са 17.5% от населението на Израел. По официални данни през 2015 г. в Израел от около 58 000 сключени брака само 23 са били смесени, между араби и евреи.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    1234_1539593389
    0 0
    11:49, 15 окт 2018
    Хахаха хаха и сега целия израелски народ ще се стопи и изчезне.
Последни новини