Треньор на световни шампиони възражда щангите в Момчилград

Валентин Гемеджиев, който е тренирал трима световни, една олимпийска и шестима европейски шампиони, възражда вдигането на тежести в Момчилград. Треньорът е с амбиция през следващата 2019 година новосформираният отбор да излъчи републикански шампион.
"Вярвам, че до 2-3 години от Момчилград ще има европейска титла. Има две момчета, които смятам, че до 5-6 години могат да станат световни шампиони", убеден е Валентин Гемеджиев. В момента отборът по щанги в родопския град е от 8 състезателя - 4 момчета и 4 момичета. Те тренират всеки ден от 15 до 17 часа в спортен комплекс "Наим Сюлейманоглу". Треньорът е категоричен, че е готов да приеме още състезатели в отбора.
"Идеята за възстановяването на клуба по вдигане на тежести се зароди при разговор по време на погребението на световноизвестният щангист Наим Сюлейманоглу. Разговаряхме с шампиони, възпитаници на школата в Момчилград и Валентин Гемеджиев се съгласи да се върне и да създаде отбор", каза кметът на общината Сунай Хасан. Той допълни, че развитието на спорта е сред приоритетите на неговия екип.
Тази година Валентин Гемеджиев се е завърнал в България от Турция, където в продължение на 20 години е бил треньор. Под негово ръководство шампион на олимпиадата в Атина през 2004 година е станала Нурджан Тайлан. Трима от възпитаниците му пък са със световни титли. Двама от тях са наши преселници в Турция - момчилградчанина Фидаил Гюлер и Екрем Джелил от Чифлик. Третият световен шампион е Ерол Белгин.
Валентин Гемеджиев, който е и последния треньор по вдигане на тежести в област Кърджали, е убеден, че щангите в Източните Родопи имат шанс, защото имало много желаещи да тренират.
"Ще цитирам Иван Абаджиев, който при идването си в Момчилград каза, че има нещо различно в този край и тук се раждат деца, които са по-силни от връстниците си в България", каза Валентин Гемеджиев. Той припомни, че от района са направили първите си крачки в големия спорт световно известни щангисти като Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу и Любомир Хаджиев.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини