Съдят майка и дъщеря, изхвърлили новородено през терасата

Окръжна прокуратура – Перник е внесла в съда обвинителен акт срещу В.Т. и С.И. (майка и дъщеря) за извършено от тях в съучастие тежко престъпление – умъртвяване на новородено дете.

Обвиняемите майка и дъщеря - В.Т. (на 46 години) и С.И. (на 21 години), живеят заедно в гр. Перник. Жилището се обитава и от бабата на (майка на майката) и мейния син, страдащ от психично заболяване. Четиримата живеят в апартамент на седмия етаж в жилищен блок в ж.к. „Тева“ в града.

В края на 2016 г. дъщерята се усъмнила, че е бременна, поради което направила тест за бременност, който дал положителен резултат. Тя уведомила за това единствено майка си.

Двете изпитвали страх от реакцията на бабата., поради което решили да скрият бременността от своите близки и от съседите и да умъртвят детето след раждането му.

През следващите месеци И. успешно скривала бременността си, въпреки напредването й, като не търсила медицински грижи и помощ за проследяването й. На бабата направило впечатление, че внучката й е наедряла, особено в областта на корема, но тъй като последната рядко излизала от вкъщи и нямала приятели, не допускала, че причината за това е бременност. Дори на поставен от нея въпрос под формата на шега в тази насока, двете обвиняеми категорично отрекли такава възможност.

Привечер на 13.08.2017 г. всички обитаващи жилището били у дома. Около 19 ч., докато била в кухнята, дъщерятя усетила болка в корема и споделила това на майка си. Бременната жена влязла в едно от санитарните помещения, където останала около двадесет минути. През това време тя родила дете от мъжки пол, след което повикала майка си. Тя й показала новороденото, което мърдало, с думите „махни го, изхвърли го“. Майката го взела и го поставила в пластмасова кофичка, освен това почистила следите от раждането в тоалетната, за да не разберат близките им.

Дъщерята излязла на терасата, огледала навън и като се уверила, че няма хора, казала на майка си да изхвърли детето, след което отишла до вратата на кухнята. Майката. се приближила до терасата и изхвърлила детето навън, заедно с плацентата и кърпичките, с които почиствала следите.

Новороденото паднало от терасата на седмия жилищен етаж в затревена площ на междублоковото пространство. Същата вечер майка и дъщеря не разговаряли за това и държанието им по никакъв начин не издавало стореното от тях пред останалите обитатели на жилището, които през цялото време се намирали в друга стая и нищо не разбрали. По-късно двете жени легнали да спят.

Междувременно около 19:45 ч. свидетелка, живуща в съседния блок, забелязала от терасата две едри кучета да душат около тялото на изхвърленото новородено, за което първоначално предположила, че е кукла. Тя споделила за видяното със съпруга си, който отишъл да провери. На място мъжът установил, че това е новородено дете, без признаци на живот, поради което сигнализирал по телефона Дирекция „Национална система 112“ – МВР.

От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза е установено, че детето живяло около пет-десет минути, родено е зряло и жизнеспособно. Смъртта му е настъпила бързо, била е неизбежна и се дължи на съчетана черепно-мозъчна и коремна травма и счупване на двете бедрени кости и гръден прешлен.

По делото е била извършена ДНК експертиза, от която е видно, че вероятността на С.И. да е биологичната майка на новороденото дете от мъжки пол е РР = 0,9999927.

Предстои делото да продължи в съда.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини