Българи купували иманярското златно съкровище, заловени до Симеоновград

Четири лица, между които и иманяр и служител на ДАНС, са обвинени по аферата с продажба на златно съкровище – две гривни, торква и златен венец.

Те са заловени в момент на сделката. Интересен факт е, че само за златния венец от 400 гр. сделката е предвиждала 2 млн. евро. Купувачите са български граждани и са заловени до Симеоновград, посочи обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Спецпрокуратурата.

Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, за занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности.

До този момент са изготвени експертни справки на намерените вещи, които са културно-историческа ценност. Извършено е и лабораторно изследване, така че и представителите на Археологическия институт не могат да се съмняват, че са оригинални, но и от тях ще бъде извършена експертиза.

По досъдебното производство няма основание към този момент да се съмняваме, че те са автентични, уточни Гешев.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че по случая оперативна информация е била получена в края на юли месец тази година. Според него по-добрият вариант бил да продадат златото в България, а не зад граница.

На иманяря ще бъде внесено искане за задържане под стража. За случая ще бъде уведомено и КПКОНПИ, които трябва да предприеме законовите си правомощия, закани се Гешев. „Ние ще работим, за да разберем къде още би могло да се съхраняват такива вещи“, обеща Гешев.

По въпроса за участието на служител на ДАНС в сделката заместник-председателят на агенцията Николай Ненков поясни, че задържаният е дългогодишен служител. Той е координирал срещата с евентуалните купувачи.

Александър Трайков от Националния археологически институт уточни, че според данните на този етап става въпрос за находки от втората половина на четвърти век преди Новата ера. В България мога да се видят още четири венеца от този период.

Гешев пошегува, че като е постъпил на работа като ръководител на спецпрокуратурата, залата за пресконференции е била пълна с автомати. Гешев се похвали с добрия резултат при съвместните операции с ДАНС и ГДБОП до този момент. Планира се през ноември да има и експозиция на спасеното от службите.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    2 милиона цирея около ауспуха на гешевци да излязат. Прости педали! Полицай не се става, такъв се раждаш и после само се нагаждаш към определена система. Подобна простотия не се учи в Пазарджик, природна е. За прокурор се учи още две телета време(на чеверме, за професорите).
    Кьорави ли сте, че е абсолютно всичко е фалшиво? Има само две монети, за 15 лева, истински! Вдигнахте си гюрултията, бъдете доволни. Не се е родил все още полицай, който да е по-умен от маришките измамници. Години наред се мъчат да си продадат ментарляците, ама само боБаджии и дансерчета се хващат на въдицата. Всичките им акции са кухи, като тях. Ама и журнаГлистите пригласят ли, пригласят.
Последни новини