Как стигнаха до Северин? ДНК, смартфон …

След няколко неуспешни проверки на регистрирани за изнасилвания, хора от близката лудница, задържан чужденец и ДНК – полицията започва да смята, че журналистката Виктория Маринова е убита заради грабеж.

Преглеждат се записи от камери, разпитват се свидетели. Така се стига до видео, на което младеж е заснет да тича из Русе с телефон със специфичен бежов калъф в ръка.

Свидетел е посочил, че момче с подобно описание бягало по алея в парка, където е убита Вики, а камера засякла движението на младия мъж, който е същия като бягащият из града, пише "24 часа".

ДНК и кръв от Виктория са открити по дрехи в дома на Северин Надеждов Красимиров. По тези две улики криминалистите стигат до убиеца на момичето, който е избягал в германския град Щаде в неделя - ден след изнасилването и последвалата смърт на тв водещата. Северин е задържан там във вторник вечерта.

Първоначално криминалистите от Главна дирекция "Национална полиция" и колегите им от ОД на МВР – Русе започнали с разпити на свидетели и проверка на ДНК с тази на регистрирани за изнасилвания и блудства в Русе и региона.

Проверили и близката психиатрична клиника, но всички били оневинени от експертните справки с генетичен материал, какъвто имало по трупа на изнасилената 2 пъти жена.

За смъртта ѝ 8 часа в ареста прекара и румънец с украински паспорт, който водел скитнически начин на живот. И той обаче бил невинен.

Бившето гадже на Виктория от гимназията също бил проверен. Ученическата любов на журналистката нямал алиби за убийството и дори дал противоречиви резултати, граничещи с лъжа, на тестовете с полиграфа, но ДНК експертизата напълно го оневинила.

Желязно алиби пък свалило подозренията от бившия съпруг на жената. Липсата на травми по лицето ѝ освен един удар, който е бил с юмрук или от повалянето на жената на земята, също насочили криминалистите, че убийството не е дело на близък.

При такива случаи нападателят цели да наранява лицето, за да накаже жертвата. Виктория има множество рани там, но те са от триенето на главата в предната и задната част по време на двете изнасилвания, разказват разследващи пред "24 часа".

Версията за убийство, свързано с работата ѝ, също не се потвърдила, защото при подобни поръчки извършителят не оставя следи и рядко действа в светлата част на денонощието.

Затова именно телефонът на момичето се превърнал в основен елемент за разгадаването на убийството ѝ. Водещата версия била грабеж, от София дошли полицаи, които ръководили секторите за тези престъпления в СДВР и Националната полиция.

При разследването се установило, че младежът, който в парка се вижда само в далечината, тича и из града. Към първата камера полицаите са насочени от 4-ма души, които Северин подминава в парка, докато бяга.

Късмет обаче е, че няколко души, сред които и бившият съпруг на Виктория, носят други записи от различни точки в града. На тях Красимиров се вижда доста по-добре, а експертиза с ръста му показва, че е същият като на самотния бегач от парка.
Последвала сложна техническа експертиза, която навързала движението на Северин до дома му. Там полицаите открили дрехи, напоени с кръвта на Виктория. ДНК експертизата потвърдила, че е нейната. При справка с генетичния материал от трупа на младата жена и този на Северин, който бил по дрехите му, също излязло пълно съвпадение. Младежът е регистриран за кражба на цветни метали като 10-годишен, но не му е вземана ДНК, тъй като престъплението не е против личността и не се отличава с висока степен на опасност на извършителя.

Веднага за разпит били отведени лелята и съпругата на младежа. Те казали, че е духнал в Германия още в неделя. Там живее майка му, както и вторият му баща.

След продължителни разпити роднините казали, че Красимиров признал пред тях за убийството на Виктория. Той не разказал детайли, а близките му няма да носят отговорност, тъй като имат право да не съобщят данни, уличаващи техни близки в престъпление.

Макар именно роднините да са посъветвали момчето да бяга, те не са му помагали при изчезването.

За разпити са били отведени и двамата другари на Северин, които го закарали до границата с Румъния. Разпитват ги вече втори ден, за да се изясни дали са знаели за убийството. Ако се докаже, че да, то те може да бъдат обвинени в помагачество за бягството.

Междувременно полицията проверява дали Красимиров не е имал съучастник. Той не е споделил подобно нещо пред близките си, но не им е разказвал в детайли. Друга проверка трябва да установи дали 21-годишният младеж е получил поръчка да ликвидира младата жена, или я е нападнал с цел грабеж и изнасилване.

Красимиров още не е разпитан от български разследващ полицай или прокурор. Засега той е обвинен за убийство и може да получи от 10 до 20 г. затвор. Чака се екстрадицията му от Германия, документите за това вече са изпратени.


 

Източник: 24часа

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

Последни новини