Имаме Национална програма за профилактика на оралните заболявания за децата без аналог в ЕС, представят я в Кърджали

Изображение 1 от 4

    Бедна България има Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, без аналог в Европейския съюз, с която се изравнява с богата Япония. Тя стартира от 2009 г. По инициатива и с финансиране на Министерството на здравеопазването след скрининг на 21 000 деца в цялата страна. Това сподели по време на Кръгла маса по профилактика на оралните заболявания от д-р Борислав Миланов, главен секретар на УС на Българския зъболекарски съюз.

    Във форума участваха още д-р Светослав Гачев, зам.-председател на УС на БЗС, регионалния координатор на програмата д-р Снежана Йорданова, д-р Михаил Михалев, председател на Регионалната колегия на БЗС, здравни работници от детските градини и училищата, зъболекари. Форумът бе уважен от зам. -кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова.

    Д-р Михалев поясни, че кръглите маси се провеждат на ротационен принцип. Преди 4 години такъв форум е имало пак в Кърджали. Сега той се провежда в десет града, сред които Бургас, Варна, Велико Търново и др.

    Една от причините за устойчивостта на програмата е тревожния статус на населението на страната. 96% от българите имат поне един кариес. Децата до 7 г. имат по 4 кариеса, до 11 г. -7 кариеса, на 17 години – от 11 до 18 кариеса, а тези на 18 години вече имат един изваден зъб, което е вид инвалидност.

    Скандинавският опит е доказал, че за състоянието на хората в зряла възраст е важна профилактиката в детска възраст, затова и Министерството на здравеопазването продължава да финансира програмата.

    Програмата е абсолютно доброволна. Нужно е само информираното съгласие на родителя. Децата не се делят по полов, етнически или социален принцип. Те са напълно равнопоставени. Не е нужна здравна книжка. Програмата не изисква плащане към НЗОК. Тя е изцяло безплатна за пациентите и се финансира от Министерството на здравеопазването.

    Една от дейностите, която се извършва по програмата е безплатната силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата. Тя е задължителна за профилактиката срещу зъбния камък.

    Денталните медици бяха единодушни, че най-лесния начин да се осигури здраве на зъбите на децата е устната хигиена.

    Предвиден е и безплатен телефон за информация: 0800 1 45 46.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини