26 °C

Имаме Национална програма за профилактика на оралните заболявания за децата без аналог в ЕС, представят я в Кърджали

Бедна България има Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, без аналог в Европейския съюз, с която се изравнява с богата Япония. Тя стартира от 2009 г. По инициатива и с финансиране на Министерството на здравеопазването след скрининг на 21 000 деца в цялата страна. Това сподели по време на Кръгла маса по профилактика на оралните заболявания от д-р Борислав Миланов, главен секретар на УС на Българския зъболекарски съюз.

Във форума участваха още д-р Светослав Гачев, зам.-председател на УС на БЗС, регионалния координатор на програмата д-р Снежана Йорданова, д-р Михаил Михалев, председател на Регионалната колегия на БЗС, здравни работници от детските градини и училищата, зъболекари. Форумът бе уважен от зам. -кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова.

Д-р Михалев поясни, че кръглите маси се провеждат на ротационен принцип. Преди 4 години такъв форум е имало пак в Кърджали. Сега той се провежда в десет града, сред които Бургас, Варна, Велико Търново и др.

Една от причините за устойчивостта на програмата е тревожния статус на населението на страната. 96% от българите имат поне един кариес. Децата до 7 г. имат по 4 кариеса, до 11 г. -7 кариеса, на 17 години – от 11 до 18 кариеса, а тези на 18 години вече имат един изваден зъб, което е вид инвалидност.

Скандинавският опит е доказал, че за състоянието на хората в зряла възраст е важна профилактиката в детска възраст, затова и Министерството на здравеопазването продължава да финансира програмата.

Програмата е абсолютно доброволна. Нужно е само информираното съгласие на родителя. Децата не се делят по полов, етнически или социален принцип. Те са напълно равнопоставени. Не е нужна здравна книжка. Програмата не изисква плащане към НЗОК. Тя е изцяло безплатна за пациентите и се финансира от Министерството на здравеопазването.

Една от дейностите, която се извършва по програмата е безплатната силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата. Тя е задължителна за профилактиката срещу зъбния камък.

Денталните медици бяха единодушни, че най-лесния начин да се осигури здраве на зъбите на децата е устната хигиена.

Предвиден е и безплатен телефон за информация: 0800 1 45 46.

Георги Кулов
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 24.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини