За трета поредна година Ансабъл "Българе" в Кърджали

Изображение 1 от 2

    За Деня на Кърджали-21 октомври, Ансабъл "Българе" отново гостуват в града. Спектакълът ще бъде изнесен на 21 октомври /неделя/ от 18,30 часа на площада пред Дома на културата.
    Ансамбъл „Българе“ е български частен фолклорен ансамбъл, създаден на 1 октомври 2002 г. от Христо и Елена Димитрови (брат и сестра). 
    Финансира се със средства на български и чужди предприемачи. Един от най-големите благодетели е британският гражданин Ян Чарлз Андерсон, който през 2011 г. е отличен с „Почетния знак на президента“ за чужденец с най-голям принос за развитието на културата в България. Финансовата подкрепа на Ян Андерсон възлиза на повече от 2 милиона лева.
     Към 2018 г. ансамбъл „Българе“ е реализирал 5 големи авторски спектакъла, изнесъл е над 2100 концерти, много от които благотворителни, в България, както и в 23 държави по света. Това е първият български фолклорен ансамбъл гастролирал на Бродуей в Ню Йорк (САЩ). Ансамбълът партнира с Президента на Република България, министерства, държавни и частни институции и организации, почти всички общини в България, както и много частни спонсори и видни личности. 
    През октомври-ноември 2015 г. ансамбъл „Българе“ изнася 25 спектакъла в Холандия, най-мащабното турне в историята на състава.
    Спектакли
    „Това е България“ – създаден 2003 г. Запознава зрителя с характерните особености на народните танци и песни в 7-те етнографски области на България (Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа, Тракия), като в ролята на разказвач влиза Георги Черкелов.
    „България през вековете“ – създаден 2006 г. Представя историята на България от кан Кубрат до 20 в.
    „Албена“ – създаден 2007 г. Представя богатството на българската народна песен.
    „България в Европа“ – съчетание между първите 3 спектакъла, представен официално в навечерието на присъединяването на България към Европейския съюз.
    „Oсмото чудо“ – музикално – танцов филмов спектакъл, създаден през 2016 г. Представя богатството на българските фолклорни ритми.В ролята на разказвач, влизат Бен Крос в ролята на Джеймс Баучер и Атанас Сребрев в ролята на Бела Барток – унгарски композитор.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини