Три малко известни факта за кафето

Кафето, превърнало се в неотменима част от ежедневието на толкова много хора, все още пази тайни за разкриване. В следващите редове ще се запознаем с три малко известни факта за ароматната напитка.

Как се постига по-силен аромат

Учени от Университета на Бат установили как кафето може лесно да стане по-ароматно. Те открили, че това се постига чрез охлаждане на зърната, преди да бъдат смлени. Колкото по-ниска е температурата им, толкова по-ароматно става и кафето. Това се дължи на факта, че студените зърна се смилат до по-еднородни и фини частици, а това осигурява по-добрата екстракция на аромата.

На какво се дължи горчивината

Проучванията показват, че за горчивината на кафето допринасят между 25 и 30 различни химични вещества в него, но химиците установиха кои са главните виновници. Основният източник на горчивината при леко до средно изпечените зърна са лактоните на хлорогенната киселина. При по-дълга термична обработка тези лактони се разпадат до по-горчивите фенилиндани. Те се откриват и в еспресото и оставят по-дълготраен и силен горчив вкус, което обяснява защо от по-изпечените зърна обичайно се получава и по-горчиво кафе.

Неканени гости

Някои кафе машини отделят високи нива на различни метали, които надвишават нормите, определени от Съвета на Европа като допустими. Сред тези метали са олово, цинк, манган, хром, никел. Според проучване от 2015 г., в първите дни след декалциране на машината, нивата на замърсителите са най-високи. Учените, провели изследването, съветват винаги след процедурата на декалциране, машината да се промива много добре.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини