26 °C

Изкуствените подсладители имат токсичен ефект за чревните бактерии

Съвместно проучване показва свързана токсичност на шест изкуствени подсладители  - аспартам, сукралоза, захарин, неотам, адвантам и ацесулфам калий-к, и 10 спортни добавки, съдържащи тези изкуствени подсладители.

Бактерии в храносмилателната система, стават токсични, когато са изложени на концентрации само от един mg / ml. от  одобрените изкуствени подсладители.

Изследователи от университета "Бен-Гурион" в Нюге (BGU) в Израел и технологичния университет в Сингапур са публикували изследването си в Molecules.

Учените модифицирали биолуминесцентни бактерии Е. coli, които излъчват светлина, когато открият токсични вещества и действат като сензорен модел. 

"Това е още едно доказателство, че консумацията на изкуствени подсладители неблагоприятно засяга чревната микробна активност, която може да предизвика широк спектър от здравни проблеми", казват изследователите.

Изкуствените подсладители се използват в безброй хранителни продукти и безалкохолни напитки с намалено съдържание на захар. Много хора консумират тези добавени съставки, без да знаят.

Освен това, изкуствените подсладители са идентифицирани като нов замърсител на околната среда и могат да бъдат открити в питейната и повърхностна вода и подземните водоносни хоризонти.

"Резултатите от това изследване могат да помогнат за разбирането на свързаната токсичност на изкуствените подсладители и потенциалните негативни ефекти върху чревната микробна общност, както и върху околната среда. Освен това, тестваният биолуминесцентен бактериален панел може потенциално да се използва за откриване на изкуствени подсладители в околната среда ", казва проф. Ариеф Кушмаро.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 24.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини