Хасан Азис: Целта на отбелязването на Деня Ашуре е да бъдем заедно в Кърджали

Изображение 1 от 6

    Целта на отбелязването на Деня Ашуре е да бъдем заедно в Кърджали. Това отличава Кърджали от други градове в страната и света.Това го прави „Столица на толерантността”. С тези думи кметът на Община Кърджали  инж.Хасан Азис приветства събралото се множество на Пазара. Той бе домакин заедно с отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед на съвместното честване от мюсюлмани и християни на Деня Ашуре. Този празник отправя послание за заедност, за взаимопомощ и разбирателство, подчерта градоначалника. Той припомни, че Община Кърджали е домакин от 12 години на тази проява и няма сила, която да прекъсне традицията. Празнуваме този ден не в ресторанти и хотели, а сред хората ,отбеляза още кметът. Голямата изненада днес , е че няма изненада. Празниците ни по традиция са общи, подчерта кметът.

      Районният мюфтия Бейхан Мехмед прослави Аллах и пророците Мохамед,Исус и Моисей. Припомни,че мюсюлманите честват 1440 г.по Хиджра и похвали градоначалника за почерпката. Всевишния да зарадва бедните с берекет и болните със здраве, призова духовникът.

      Енорийският свещеник отец Петър посочи,че на пук на лошото време, на политическото противопоставяне и световната конюнктура, кърджалийци са отново заедно. Всичко в града е нормално. Събрали сме се не за снимки и новини, а за нещо устойчиво, подчерта свещеникът.Отец Петър посочи, че който е очаквал пушки и ятагани, може да ги намери само в старите учебници. Той си послужи с турската поговорка: ”Който няма пари, няма място на пазара, който няма вяра, го е страх от смъртта”.

      Водещият Байрам Юсеин посочи, че Община Кърджали е приготвила 2500 порции ашуре  за кърджалийци, независимо от вяра и етнос .Той представи официалните лица, които присъстваха наред с ораторите: председателят на местния парламент Раиф Мустафа и неговите заместници, зам.-кметовете на общината, кметовете на населени места и общински съветници.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини