На Сатурн вали "дъжд" от пръстените на планетата

Сатурн продължава да разкрива интересни подробности на учените за себе си. Последните данни на сондата Cassini, която миналата година изгоря в атмосферата на Сатурн, показват, че пръстените на планетата са причина за "дъжд" в нейната атмосфера, съобщи НАСА.
 
Уредите на Cassini показват, че огромните пръстени на Сатурн не са просто обект, около планетата. Средно по 10 тона частици, прах и газове падат от пръстените в атмосферата на Сатурн всяка секунда. По-голямата част от тях изгарят бързо в горната част на атмосферата. Някои частици обаче получават електрически заряд и преминават през линиите на магнитното поле на планетата и достигат до Сатурн. Учените наричат този феномен "пръстенов дъжд".
 
Данните сочат още, че органичните частици във водните капки, които са част от "пръстеновия дъжд" имат различни съединения спрямо органичните частици, които досега са открити на луните на Сатурн. Това означава, че има поне три отделни "резервоара с органични молекули" в системата на Сатурн."Почти всичко, което се случва в този регион, се оказва изненада. Затова беше важно да отидем там и да изучим място, на което никога не сме били. Експедицията се отплати значително - информацията е невероятно вълнуваща", коментира Линда Спилкър от екипа на Cassini.
 
Макар сондата вече да не съществува, тя прекара 20 години в космоса и обиколи Сатурн 294 пъти. За това време е направила над 453 000 снимки на планетата, нейните луни и пръстени. Сондата събираше и предаваше информация до последните си секунди, като тази информация все още се анализира и проверява от учените. Затова те очакват още интересни разкрития от Cassini в продължение на години напред.
Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини