Карадайъ намекна, че ДПС ще подкрепи вота на недоверие

Политиката "стани да седна" ние не я споделяме. Ние се готвим за властта и включително си актуализираме нашата програма при новите реалности.​ ДПС сме най-подготвените за участие във властта в сравнение с останалите политически партии. Безалтернативността аз не я споделям.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в сутрешния блок на NOVA.

По думите му днешното „популистко-националистическо управление” е без ясни програма, визия, цели и посока. Карадайъ заяви, че на обществото се внушава, че няма алтернатива на управление, а това не е така и даде за пример именно ДПС.

 Ще участваме активно във вота на недоверие. Имаме свои мотиви, но ще изчакаме да видим какви са мотивите на опозицията.

Вотът на недоверие е сериозен политически инструмент на демокрацията. Дебатът по вота произвежда един политически ефект, а гласуването друг, подчерта Мустафа Карадайъ.

Още от Нова година насам ние като партия се готвим за властта и актуализираме програмата си. В края на тази седмица ще имаме семинар за промяната на програмата си. Политиката е динамичен процес. Ние сме най-подготвените за участие във властта", каза той.

"За нас ценността на управлението е ясна управленска програма за бъдещето на страната с ясни цели. След това вече идва въпросът  как ще се подрежда даден кабинет", заяви лидерът на ДПС.

"В 44-тото Народно събрание сме опозиция и няма това как да се промени. Без дебат за развитието на страната обаче не виждам какво правим. През 2013 наблюдавахме безотговорно поведение и политиката "Стани да седна". Отговорността на управляващите е кворумът в Народното събрание, те трябва да си го съберат", каза Карадайъ. 

В ситуацията, в която се намираме в момента, ГЕРБ готови ли са, БСП готови ли са за избори? Ние с нашето си поведение очакваме политическите партии да погледнат на актуалната ситуация, защото има натрупано недоволство, стана ясно още от думите на лидера на ДПС.

По време на целия разговор лидерът на ДПС правеше забележки на Виктор Николаев, че задава въпроси, внушавайки разни тези на зрителите. "Моля Ви, когато каните хора да участват в студиото, най-вероятно искате да чуят техните версии. Ако искате вие да налагате вашите идеи, не ги канете", направи забележка Карадайъ.

"Бихме застанали зад една управленска програма за ускорено развитие на страната, основана на ценностна база", каза председателят на ДПС.. 

"Днешното политическо управление е без визия, хората не живеят добре. Опитвате се да внушавате на хората, че няма алтернатива. Има. В момента има политическо безвремие. ГЕРБ се самооценяват като безнадеждни", каза още той. 

"Когато обявим ясни национални приоритети, няма да има значение кой е на власт. От тези много думички, които изръсихте, имаше най-малко 6 въпроса и още толкова внушения", обърна се Карадайъ към водещия Виктор Николаев, който в дълга тирада от думи се опита да формулира безумния въпрос: Вие бихте ли подкрепили партия на президента? Отговорът естествено бе - какво да коментираме Нероден Петко? Ние бихме застанали зад една управленска програма за ускорено развитие на страната, основана на ценностна база, каза Карадайъ. 

Карадайъ подчерта, че  конфликтът между институциите на президента и на премиера е част от кризата в страната и оцени сегашната ситуация като криза в държавността. От тази криза в държавата и държавността институциите би трябвало да са в диалог, в координация. На поредната невнятна вметка на водещия гостът отговори: "Не е ясно за вас, г-н Николаев", отвърна Карадайъ.

Карадайъ няколко пъти подчерта, че страната в момента има нужда от съгласие на политиците по приоритети на България за бъдещето. Той припомни, че преди две години ГЕРБ са се отказали от дясно-центристко управление и са предпочели управление на базата на механичен сбор от гласове в парламента.

Лидерът на ДПС коментира и снимката на него, американския посланик и Ахмед Доган: "Нормална снимка, аз мисля, че е много готина. Сама по себе си снимката е много хубава. Не мисля, че срещи между дипломати трябва да се коментират. Ние имахме срещи с посланици от ЕС и Балканите. Имахме срещи с посланика на Америка и с ред други посланици. Може би по-особеното е, че в тази снимка участва г-н Доган. Политици от такъв ранг са капитал на държавата. Нормално е господин Доган да участва в срещата. Дори да не участва в активната политика, той е фактор в политическата обстановка в Европа и света. Нормално е да се види американският посланик с г-н Доган. Той е историческа личност. Г-н Доган има златен медал от американците за неговото отношеие към НАТО.  Нито един отговорен и сериозен политик не би видял нещо необичайно в направената ни снимка, имайки предвид какъв е рангът на г-н Доган", заяви председателят на Движението.

Николаев напористо помоли Карадайъ да коментира и сделката за ТЕЦ "Варна": "Ако тръгнат политици да се занимават и да коментират търговски сделки между частни субекти, значи нещо в държавата е много сбъркано. Вие призовавате политиците да имат поведението на някои от днешната власт и да стават шумомери или крачкомери?! Убеден съм, че държавните органи си вършат работата, какво нередно виждате в една търговска сделка. Не знам къде има забрана политик да има търговски сделки, ако спазва закона", отговори лидерът на ДПС. 

"Не бива да имаме отношение дали сме малко членове на ЕС или много. Или изпълняваме регламентите на ЕС или не, завърши Мустафа Карадайъ относно критиката на Путин към България за спирането на проекта "Южен поток". 

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    1 0
    20:58, 4 окт 2018
    Направо му станах фен на Карадайъ само защото постави на място Виктор Николаев. Че му плащат добре за да прави внушения е ясно , но никой досега не посмя да му го каже..
Последни новини