20 °C

Изхвърлянето на еволюционната теория от учебните програми е стъпка назад

През последните седмици се появиха тревожни публикации, че Израел и Турция изваждат Теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин от учебните програми, пише Майкъл Диксън, директор на Природонаучния музей в Лондон.  В Турция като основна причина за решението бе изтъкната невъзможността на гимназистите да разберат концепцията за еволюцията, която между другото във Великобритания се преподава в основен курс. В Израел учителите твърдят, че повечето студенти изобщо не изучават еволюция, според тях просветният министър тихомълком ги насърчава да се фокусират върху други теми от биологията.

Новините се появяват след смейващите изявления на индийския министър на висшето образование по-рано през годината. Сатя Пал Сингх заяви, че Дарвин греши и настоя Теорията за еволюцията да бъде извадена от учебните програми, защото “никой все още не е виждал маймуна да се превръща в човек”.

Изкушаващо е да пренебрегнем всички тези атаки по най-големия принос на Дарвин към природните науки. В крайна сметка, нито една друга научна теория не е ставала обект на толкова яростна съпротива и критика – със сигурност не и през последните 150 години. Но това би означавало да пренебрегнем спешната нужда от подобряване разбирането ни за природния свят и как най-добре да го опазим за бъдещите поколения.

Теорията за еволюцията на Дарвин не просто поставя основите на всички останали биологични науки, тя притежава и огромна прогностична сила. От осъзнаване опасността от устойчивите на антибиотици организми, до начините, по които различните видове реагират на глобалното затопляне – човешкото здраве и благоденствие зависят от решения, базирани на еволюционни доказателства.

И въпреки всичко еволюцията бива подлагана на съмнение. Като оставим настрана религиозните съображения, една от причините за това е невъобразимият мащаб на нещата, които описва. За да разберете еволюцията, трябва да приемете концепцията за дълбочината на времето – огромен отрязък от време, в което хората дори не са съществували.

До известна степен вината е и на термина “теория” - синоним на идея, интуиция, предположение, който внушава липса на съществени доказателства. И все пак от появата и в края на 19-ти век, еволюционната теория е била изпробвана и тествана в множество научни дисциплини от десетки хиляди учени по света, затова в момента се смята за неоспорим научен закон.

Как трябва да реагираме на откритите и коварни опити за омаловажаване на тази жизненоважна научна концепция? Разбира се, че тя трябва да бъде преподавана в училищата като част от всяка учебна програма. Трябва да защитаваме научните доказателства и смислените дебати. Но преди всичко, трябва да вдъхновим децата и да разпалим любопитството им към чудесата и разнообразието на природата.

Източник: theguardian.com
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини