Златаровец в топ пет на състезанието за „Най- добър млад готвач”

От 25 до 28 септември 2018 г.  в рамките на форума „Туризъм и кулинария”, организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, в Гранд хотел  Варна, курортен комплекс „св. св.Константин и Елена” се проведе и конкурсът за „Най- добър млад готвач”, „ Най- добър готвач”, „Най- добър сладкар” и „Най- добър млад сладкар”. Събитието събра 38 готвачи от цялата страна, които премериха сили в приготвянето на ястия на тема „Иновативна балканска  кухня- новаторство и стил”.

Уменията на участниците бяха оценявани от 22 членно жури, съставено от най-известните шеф готвачи  на България.

В категорията за „Най-добър млад готвач” взеха участие 13 ученици от  професионални гимназии от цялата страна, сред които и Благой Раков от ХІ „б” клас ученик от  Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Кърджали. Състезанието премина през два кръга. В първия кръг участникът на гимназията в рамките на 120 минути трябваше да приготви  предястие и основно ястие по предварително заявени рецепти. Отличното му представяне в този етап от състезанието го класира за участието във втори кръг /Black box/, където 10 от най-добрите млади готвачи бяха изправени пред трудната задача да приготвят ястия от продуктите, съдържащи се в черни кутии предоставени им непосредствено преди началото на кръга. Всеки от участниците разполагаше с 60 минути, в рамките на които трябваше да  приготви по 2 порции предястие от сьомга със сметанов сос и основно ястие от свинско бон филе с боровинки  и прошуто. В този тежък етап от състезанието, възпитаника на Професионална гимназия по туризъм – гр. Кърджали, Благой Раков прояви новаторство и стил и се класира  на  пето място.

Победителите бяха обявени в Световния ден на туризма 27 септември на тържествена церемония, открита от кмета на Община Варна г-н Иван Портних. 

Ръководството и колектива на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Кърджали  изказват благодарности на Благой Раков и му пожелават още много професионални успехи.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини