Полезни храни, с които да внимаваме

Хората, които се стремят да водят здравословен начин на живот, се лишават от доста вкусни, но вредни храни. Но е факт, че и с някои от по-полезните трябва да се внимава. Ето с кои.

Риба тон

И по-конкретно консервите с риба тон, които много често си купуваме. Проблемът не е в това, че е консервирана, а във високото съдържание на живак в рибата. 

Именно поради тази причина, независимо че е богата на протеин, не бива да прекаляваме с консумацията ѝ. Високите нива на живак в организма могат да доведат до проблеми със зрението и мускулна слабост; не са препоръчителни и при бременност. 

Препоръчителният седмичен прием трябва да бъде около 400 грама за възрастни и 350 грама за жени до 40-годишна възраст. 

Ядки

Ядките са чудесен избор, когато в късен следобед огладнеем, но и за тях трябва да имаме едно наум. Бадемите, орехите, лешниците и фъстъците са много вкусни и спомогнат за контролирането на кръвната захар. 

Уловката обаче се крие в това, че са и високо калорични, което не е много добре за фигурата ни. 

Киноа

Обичаме киноата, особено когато е част от някоя вкусна салата. Тя е и единственият пълнозърнест източник на всичките девет основни аминокиселини, което я прави добър източник на протеини. 

Но все пак киноата съдържа калории, което означава, че не трябва да прекаляваме с нея, ако не искаме да се сбогуваме с мечтите за стегнат корем. 

Друг важен момент е измиването ѝ. Зрънцата ѝ са покрити със сапонини - вещество, което покрива зърното и може да причини проблеми със стомаха, ако не го отмием, преди да сготвим киноата. 

Авокадо

И ние се изненадваме, че го откриваме в този списък, но според Eat This, Not That! не може да го консумираме без ограничение. Да, полезно е, защото съдържа витамини B6, C и E, както и магнезий, но едно средно голямо авокадо има в себе си над 200 калории. 

Спанак

Да, супер е, без значение дали е част от салата или някое ястие. Спанакът обаче съдържа веществото оксалат, което може да причини появата на камъни в бъбреците. Това, разбира се, е възможно, ако прекаляваме с яденето на спанак. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини