Борят контрабандата със спешни промени в Наказателния кодекс

Нелегалното производство на акцизни стоки ще бъде преследвано като престъпление.

Това ще бъде записано в Наказателния кодекс, обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров, след среща с министъра на финансите Владислав Горанов, новият вътрешен министър Младен Маринов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров - Ревизоро.

По думите на Цацаров към момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им.

С други промени в закона ще бъде въведен и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки. Срокът за разписване на промените е до края на следващата седмица, съобщава БНР.

Парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателни промени, които да преодолеят празнотите в НК във връзка с незаконното производство на акцизни стоки, каза след срещата министърът на финансите Владислав Горанов.

„Разбрах от главния прокурор, че има определени празноти в Наказателния кодекс, които разбудиха нашия интерес. Целта на днешната среща беше да създадем организация на дефицитите в НК. Тук според мен ролята на Българския парламент е максимално бързо да започне разглеждането на законодателни изменения, които да преодолеят празнотите в наказателното законодателство, което да даде възможност за разкритие и поемане на наказателна отговорност за определен тип дейности“, заяви още министър Горанов, цитиран от "Фокус".

Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители, каза правосъдният министър Цецка Цачева. 

По думите ѝ е констатирано, че само чрез административно наказателните уредби не може да бъде предотвратено производството на акцизни стоки по начин, тъй в държавата липсва информация за нарушения до момента на проверките.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ba
    BAI
    2 0
    20:07, 25 сеп 2018
    А защо всеки държавен служител, участвал в корупционна схема да не му се отнема цялото имущество. Или може би прокурори и съдии се плашат от конфискация на имуществото им.
Последни новини