Внушителни открития, които остават необясними

    Светът е пълен с изненадващи тайни. Никой от нас няма да живее толкова дълго, че да ги види разгадани. Но винаги е интересно да погледнем към някои наистина странни неща, които са се случвали на нашата планета.

    Комплексът Саксайуаман, Перу. Перфектната каменна зидария на този древен храмов комплекс, който е построен без хоросан, е наистина невероятна. Почти е невъзможно един лист хартия да влезе между камъните. Всяка плочка е с гладка повърхност и заоблени ъгли. Как е построен? Никой не знае.

    Птиците моа. Това са нелетящи птици, които са населявали Нова Зеландия и са изчезнали около 1500 година. Според една теория са били убити от местното маорско население. По време на експедиция  през 20-ти век, учени попаднали на много голям нокът от една такава птица, който успял да се запази в продължение на векове.

    Вратата на слънцето, Боливия. Вратата на слънцето се намира в Тиуанаку - древен и мистериозен град в Боливия. Някои археолози смятат, че той е бил център на огромна империя през първото хилядолетие след Христа. Никой няма представа какво означават гравираните на вратата изображения. Вероятно имат някакво астрологическо или астрономически значение.

    Незавършеният обелиск, Египет. В началото идеята била този обелиск да бъде издълбан направо в скалите, но те започнали да се напукват. Затова обелискът остава в това състояние, недовършен, а размерът му е просто потресаващ!

    Подводният град Йонагуни, Япония. Този древен комплекс е открит случайно от водолазния инструктор Кихачиро Аратаке. Подводният град обърква всички учени. Скалата, в която е издълбан, е потопена под водата преди около 10 000 години - много преди да бъдат издигнати дори египетските пирамиди. Някои археолози смятат, че през тази примитивен ера хората все още са живеели в пещери и се хранели с корени, а не ловували; те със сигурност не са могли да издигнат такива каменни градове.

    Мохенджо-Даро ("Могилата на мъртвите"), Пакистан. Тайната на падението на този град занимава експерти в продължение на десетилетия. През 1922 г. индийският археолог Р. Г. Банерджи открива древните руини на един от островите в река Инд. Възникват редица въпроси: как е бил разрушен този голям град? Какво се е случило с неговите жители? Многобройните разкопки обаче не дават никакви отговори.

    L'Anse aux Meadows, Канада. Този археологически обект в Канада бил селище, основано от викингите преди около хиляда години. Фактът, че той съществува, показва, че скандинавските моряци са достигнали Северна Америка много преди Христофор Колумб.

    Тунели от каменната епоха. Откриването на широка мрежа от подземни тунели, които преминават из цяла Европа -  от Шотландия до Турция - показва, че през каменната ера хората не само са ловували. Но истинската цел на тунелите е все още загадка. Някои изследователи твърдят, че са били използвани като защита срещу хищници, докато други смятат, че тяхното предназначение е за по-лесно придвижване под земята, далеч от капризите на времето и различните конфликти.

    Гигантските каменни сфери в Коста Рика. Тези мистериозни каменни образувания са интригуващи не само заради тяхната перфектна сферична форма, но също така и заради неизвестните, които стоят пред техния произход и предназначение. Те са открити през 1930 г. от работници, разчистващи джунглата от бананови плантации. Според местните легенди в тайнствените сфери било скрито злато, но те се оказали празни.

    Източник: obekti.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини