Арт движение Кръг със серия изяви в Чикаго под мотото „Спомни си ,че не си бил там”

След посрещнатата с много емоции изложба в ARCGallery в Чикаго на Арт движение КРЪГ по повод на 24 май т.г., в която бяха представени 11 автори от 6 страни, които са работили в Дъждовница в различни периоди, предстои следващото предизвикателство. От 28 септември до 9 октомври екип на Кръг по покана на Българо-Американския център за културно наследство и Културен център МАГУРА с подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго и с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ ще участва в серия събития и ще се срещне с различни български и американски ценители на културата и съвременните изкуства.

Ще бъде показан новмобилен вариант на изложбата „Спомни си, че не си бил там“ с творби на селектирани от Арт движение Кръг артисти, гостували през различни периоди в международния център за резидентни програми в Дъждовница, общ. Кърджали, България, в  която досега са взели участие близо 1000 творци от 33 страни. Ще бъде прожектиран кратък филм за скулптора Зиятин Нуриев, излъчен по БНТ 2, видео- експозиция с творби на фотографа Зафер Галибов и КРАТЪК ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА СТИХОВЕ В ХУДОЖЕСТВЕНИ ОБЕКТИ, ASHORT GUIDE TO TRANSFORMING POEMS INTO PAINTINGS на творческата двойка Радост Николаева, поет &Галина Димова, художник.В Magura – Bulgarian Collective Space ще бъде представена експерименталната експозиция “REMEMBER THAT YOU HAVE NOT BEEN THERE”, осъществена като интердисциплинарен партньорски проект между ARC GALLERY и Арт движение КРЪГ, както и творби на кърджалийски художници. Посетителите ще видят и видео- материали за утопичното съжителство между култури и традиции, което екипът на Арт движение КРЪГ експериментира и развива в партньорство с местната мюсюлманска общност и с множество партньори от цял свят в малкото родопско селце Дъждовница от 2006 г. до днес.

4-мата български гост автори – Зиятин Нуриев, Зафер Галибов, Радост Николаева и Галина Димова – ще споделят някои от тайните на своето творчество и предизвикателствата пред съвременния творец в мисията му да гради врати към хоризонтите на съвременния свят и мостове между културите.Авторският екип планира да осъществи серия от срещи за откриване на нови възможности за съвместни художествени проекти между организации от САЩ и България. На път от Чикаго за Кърджалимобилната експозиция ще бъде показана и в българското консулство в Доха, Катар, където ще остане за три седмици.

Това съобщиха от Арт движение Кръг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини