Начело с Капитан Петко войвода-"Родопски хайдути" пристигат на хайдушките празници в Чепеларе

Изображение 1 от 2

    „Родопски хайдути“ ще участват в кулминацията на Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“

    С напълно нова хайдушка "униформа" ще посрещнем Капитан Петко войвода, заедно с четата му – младежи от Сдружение „Родопски хайдути“. Това ще стане на 23.09.2018 година от 17:00 часа пред паметника на Войводата в Чепеларе и ще бъде гвоздеят в 5 дневните Национални хайдушки празници.

    Сдружение „Родопски хайдути" е създадено през 2009 година от млади родопчани, милеещи за родния край. Работи за прославяне и почит към загиналите за националното ни освобождение герои, за възстановяване на стари светилища на българщината, за засилване любовта към родопския край, човешкото отношение и хуманност между българските граждани. С доброволен труд и материали работят за запазване, реконструкция и поддържане на паметници на културата, религиозни храмове и светилища ,честване на културни, църковни и национални празници, както и възстановки на събитията от българската история, каквото ще бъде и събитието в Чепеларе.

    Част от програмата на честванията, които се организират от Община Чепеларе за втора поред година, са възстановки на важни исторически събития като Съединението и обявяването на Независимостта на България, богата фолклорна палитра от песни и танци, изложба на стари исторически оръжия, както и исторически презентации за хайдушкото движение и делото на Капитан Петко войвода.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини