Съветничка от ГЕРБ поиска мораториум върху продажбата на общински жилища в Кърджали

    Съветничката от групата на ПП ГЕРБ в местния парламент на Кърджали Камелия Василева предложи на днешната сесия мораториум върху продажбата на общински жилища, докато има картотикирани кърджалийци,чакащи да бъдат устроени с покрив.Камелия Василева се аргументира,че все още много жители на града попадащи в категорията социално слаби не могат да си позволят свободен наем.

     Председателят на комисията по законност и обществен ред и председател на групата  съветници на ГЕРБ Огнян Иванов пък предложи да има имуществен праг,за кандидатите за общински жилища.

    Предложенията бяха направени в хода на дебата за нова Наредба за усовията и реда за предобиване,управление и разпореждане с общински жилища.Предложенията на съветниците от ГЕРБ не бяха приети еднозначно.Съветници от БСП и ДПС гласуваха против,други се въздържаха.Предложенията бяха отхвърлени.

    На основание чл. 45а от Закона за общинската собственост, Общински съвет  Кърджали е приел Наредба за условията и реда придобиване, управление и разпореждане с общински жилища на Община Кърджали.

                Наредбата е приета с Решение № 82 от Протокол № 5 от заседание на Общински съвет Кърджали, проведено на 28.05.2009 г.

    В Административен съд Кърджали е образувано административно дело №256/2018 г. по повод на постъпила Заповед № РД-09-136 от 20.06.2018 г., издадена от Областния управител на област Кърджали, с която на основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията,  се оспорва като незаконосъобразна Наредбата за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане с общински жилища на Община Кърджали. Излагат се доводи, че проектът за приемане на подзаконовия нормативен акт не е разгласен съгласно изискванията на чл. 26 от ЗНА, както и че са допуснати нарушения на чл. 28 от ЗНА.

    Кметът инж.Хасан Азис предложи на Общинския съвет днес след обсъждане  да приеме следното:

                                                               

     На основание чл. 21, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 45а, ал. 1 от Закона за общинската собственост, Общински съвет Кърджали да  реши:

                1. Отменя Наредба за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане с общински жилища на община Кърджали, приета с Решение № 82 от Протокол № 5 от заседание на Общински съвет Кърджали, проведено на 28.05.2009 г.,

    2. Приема нова Наредба за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане с общински жилища на Община Кърджали, която е неразделна част от настоящото решение.

    3. Възлага на Кмета на Община Кърджали осъществяването на всички дейности, необходими за правилното и законосъобразно изпълнение на решението.

    Предложението на кмета бе прието с консенсус.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини