Европейската народна партия няма да изключи Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан ще остане в Европейската народна партия, каза президентът на дясноцентристката формация Жозеф Дол, цитиран от "Политико".

Раздразнен, Дол коментира, че от години отговаря на въпроси за Орбан и "Фидес". "Медиите не могат да ме накарат да изгоня Виктор Орбан", заяви той вчера по време на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Себастиан Курц. "Ние имаме демокрация в нашата партия, върховенство на закона, ние имаме свобода и имаме правила", подчерта той.

Дол обясни, че партията му ще следва правилата си и че ще изчака наказателната процедура по чл. 7 да достигне до заключение. След вота на Европарламента миналата седмица сега правителствата в Съвета на ЕС трябва да решат дали Унгария е в риск от "сериозно нарушаване" на ключовите ценности на блока.

В Залцбург, където е за среща с лидерите на ЕС, Орбан каза: "Ние сме най-успешната партия на ЕНП."

Някои членове на формацията настояват за изключването на "Фидес". Позицията на Дол обаче означава, че партията има голям шанс да остане в ЕНП по време на кампанията за изборите за Европейския парламент, предвид колко много време вероятно ще се проточи процедурата по чл. 7.

Дол опита да отклони вниманието от Унгария към други държави и каза, че има въпроси за върховенството на закона в Малта и Словакия, управлявани от правителства на социалдемократи.

На среща на ЕНП вчера са присъствали тримата председатели на основните европейски политически институции и редица правителствени лидери, включително Курц, българският премиер Бойко Борисов, ирландският му колега Лео Варадкар. Канцлерът Ангела Меркел обаче не е била на срещата.

Един от участниците каза, че атмосферата е била напрегната. "Всеки гледа на другия с недоверие. Накратко, всеки си мисли за това, но не говори за него", разказа участникът, имайки предвид възможността за изключване на "Фидес".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини