Племенница на Капитан Петко Войвода представя в книга делата на родственик, избавил от гибел 23 000 българи

Потомката на тракийски бежанци Пенка Чакалова-Генева, която е и племенница на Капитан Петко войвода, представа днес книгата си за славното дело на друг свой роднина, избавил от сигурна гибел 23 000 българи. В „Сага за Чакаловия род“ авторката разказва за героичните подвизи на предците си от Доган Хисар и главно за тези на Стамо Чакалов. Той е първи братовчед на дядо й по бащина линия Кирю Чакалов. Стамо Чакалов успява да избяга по дъжд от куршуми от конвоя, предвождан от около 700 турци и помаци от Дедеагач (Александрополи) към Фере и да предупреди войводата Димитър Маджаров за опасността, която висне над кервана бежанци. Той го среща с думите „Какъв абер му носиш, Стамо“. Стамо Чакалов му казва, че турците конвоират 23 000 души, карат ги към Бяло море, като една част от тях ще издавят, други ще преселят на островите, трети ще потурчат, четвърти ще обезчестят. След съобщаване на надвисналата беда българският революционер и четата му успяват да предупредят и Руси Славов и така двете чети се съюзяват и пресрещат множеството с дължина около 7 км. Изстрелът от първата пушка убива Евер паша, който предвожда с бял кон българите от Беломорска Тракия. Поетапно освобождават пленниците. Евер паша носил на коня си и дисаги със злато и пари, които са отнети предната нощ чрез изтезания от населението. Според авторката на книгата тези дисаги са взети от двама сачанлийци от четата на Руси Славови ги скрили. „И до ден днешен те не са открити“, каза Пенка Чакалова. „Мене много ме боли, че името на Стамо Чакалов не се споменава, не се афишира и няма признателност към него“, обясни авторът на книгата. Тя е категорична, че той трябва да се тачи наравно с останалите войводи.

Книгата „Сага за Чакаловия род“  ще бъде представена днес, 20.09.2018 г., от 17.00 часа, в Голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Тя е не само сага за Чакаловия род, но в нея има и увлекателен разказ за бита, традициите, и героичното самоотдаване на тракийци в името на опазване и съхранение на българския национален дух, народност, език и вяра. В книгата е поместен не само автентичен материал на участници в събитията, но и спомени, почерпени от родовата памет на много потомци на тракийски бежанци.

Пенка Генева е автор на пет книги, четири от които -„Отключена обич”,“Малко Брягово - Искри от родното огнище”, „Спомен и памет за Каракирковия род – родът на Капитан Петко Войвода” и Паметниците на Капитан Петко Войвода вече са представяни в Димитровград

Авторката е добре позната в нашия град. Дългогодишен учител, общественик, деен участник в Тракийското дружество на Димитровград. Родена е на 8.08.1938г. в село Малко Брягово, Община Маджарово. Нейният род е от село Доганхисар, сега Eсими, Гърция.
Майка й Стоя Каракиркова – Чакалова е внучка на Митрю, брат на легендарния Капитан Петко войвода, а баща и Киро Чакалов е внук на Стою Чакалов- мухтар (кмет) на Доганхисар.

Организатори на срещата са Община Димитровград, Исторически музей и Градска библиотека „Пеньо Пенев”.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини