Защо буквите в азбуката са подредени точно по този начин?

Защо буквите в азбуката са подредени по този начин? Защо, например, азбуката не започва само с гласните? Каква е логиката точно на тази подредба?
 
Потърсихме отговорите на тези въпроси в „Питанка“ и ето какво научихме:
 
Днешните азбуки, в огромната си част, произхождат от гръцката. Латиницата и кирилицата са само видоизменена гръцка писменост. Но елините не са я измислили, те са видоизменили финикийската азбука. Обаче и финикийците не са я измислили.

Цялата тази културна нишка от векове насам използва почти една и съща подредба. Тя започва с алфа, продължава с бета, оттам алфабет е азбука на латинските езици, а на български казваме азбука, което също е името на първите две букви.
 
Азбуката, такава, каквато я знаем, идва от Египет XV век преди Христа. Само че не е създадена от египтяните, те са използвали, както знаете, система от йероглифи.

Първата подредена азбука е на семитските работници в Централен Египет. Наричаме я протосинайска азбука. Именно тя преминава у финикийците под някаква форма, а те (заради търговските си връзки) я разпространяват.
 
Протосинайското подреждане е звуково. В него няма гласни. Съществуват два вида подреждане. Единият е северносемитският, а другият – южносемитски. Северносемитската подредба е приблизително близо до това, което вземат финикийците, също без гласни.
 
През VІІІ век преди Христа гърците взимат финикийски еквивалент, добавят гласни, махат звуци, които те не притежават, сливат някои, които звучат по един и същи начин. И малко или много така стигаме до днешните азбуки.

Но южносемитската подредба е друга. Днес тя е запазено в писмената система „ге'ез“, която е „абугида“. Гласните се отбелязват с модифициране на знака на предходната съгласна. Ползват я южноарабските племена, както и етиопците.
 
Това че едната подредба е по-популярна от друга се дължи на културни фактори. Просто северните семити, финикийците, гърците, етруските имат по-сериозна заслуга за развитието на света, такъв, какъвто го знаем. И затова подредбата е такава.
 
Но това все още не отговаря на въпроса, защо в северната и южната семитска система звуците са подредени по начина, по който са. Ами, изборът е произволен, а после се е наложил. Няма някаква сериозна логическа връзка, която да обясни, защо. Чиста случайност е. Правота на първия.

По-късно буквите получават допълнителни смисли, закотвят се на местата си, изразяват често пъти бройни, но в началото е твърде възможно да са били произнасяни в каква ли не последователност. За да не се пропуска звук обаче, той трябва да бъде записан. И от тези ранни записвания, ние познаваме само две. Нищо чудно да е имало и други.
 
Ето как бързият отговор на въпроса, защо в тази последователност, има следния отговор: Чиста случайност е. Но дори и да е имало някаква логика, тя отдавна се е загубила – преди 3 500 години.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини