Кметът иска да прехвърли 20 язовира на държавата, днес се очаква решението на съветниците

На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали кметът на общината инж. Хасан Азис ще предложи на съветниците да дадат съгласието си за безвъзмездно прехвърляне на държавата на язовири, които са общинска собственост.
Както е известно вече, в сила е Законът за изменение и допълнение на Закона за водите, приет от Народното събрание на 20 юни. Съгласно него в тримесечен срок от влизането му в сила кметът на съответната община внася в Министерството на икономиката мотивирано предложение за промяна на собствеността на язовирите на територията на съответната община и прехвърлянето им безвъзмездно на държавата. Създадено е държавно предприятие, което ще стопанисва язовирите държавна собственост и ще възлага и извършва ремонти на язовирите, прехвърлени й от общините.
В списъка на язовирите, които общината иска да прехвърли на държавата, са включени 22. Те се намират в землищата на Бели пласт, Божак, Крушевска, Чеганци, Висока поляна, Жинзифово, Зимзелен, Сипей, Калоянци, Конево, Кърджали, Кьосево, Миладиново, Рудина, Мъдрец, Охлювец, Рани лист, Соколяне, Ястреб и Черешица. Всичките са публична общинска собственост. С най-голяма площ са водоемите в землищата на Висока поляна – 67 584 кв. м, Жинзифово – 41 655 кв. м, Кърджали – 32 580 кв. м, Охлювец – 25 453 кв. м, Ястреб – 20 904 кв. метра и Чеганци – 20 053 кв. м.
В момента на територията на община Кърджали са регистрирани и отговарящи на изискванията за прехвърляне на държавата около 300 язовира.

Валери НЕДЯЛКОВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини