Китайската система за социални кредити вече не е антиутопия, а реалност

Говори се за това от години: мащабна, технологична мрежа за масово наблюдение, невиждана до момента. При това тя вече е в ход.

Китайската система за социални кредити – за която се очаква да стане напълно функционална до 2020 – не просто следи наброяващите 1.4 милиарда жители, тя е проектирана да ги контролира и да упражнява принуда в рамките на гигантски социален експеримент, който някои вече нарекоха “игровизация на доверие”.

Причината е, че мащабният проект, който бавно бива въвеждан от поне десетилетие, ще определя рейтинг на доверие за всеки отделен жител или бизнес в страната.

Според Китайската комунистическа партия, системата “ще позволи на надеждните жители да се разхождат свободно под небето, докато на компроментираните, ще им е трудно да направят и крачка”.

За реализиране на безпрецедентната схема ще е нужна впечатляваща технологична инфраструктура: близо 200 милиона камери за наблюдение.

Идеята е всевиждащите очи да бъдат свързани със системи за лицево разпознаване и да имат достъп до финансови, медицински и съдебни досиета, като целият апарат ще бъде регулиран и интерпретиран от най-съвременни мрежи с изкуствен интелект, способни да обработват огромно количество информация.

“Това е съвършено нов метод за управление на икономиката и обществото от страна на правителството”, казва икономистът Мартин Хорземпа от Института за международна икономика Петерсън. “Целта е алгоритмично управление.”

За толкова сложен план, раздаването на социалните кредити е изключително просто. В някои градове, в които системата е въведена експериментално, жителите получават точки.

За положителни лични или социални действия – като плащане на сметките навреме, участие в благотворителност, сортиране и рециклиране на отпадъците – се присъждат точки, това дава на жителите достъп до редица привилегии, по-добри кредитни условия, по-евтин обществен транспорт, дори по-бързи медицински услуги.

Ако нарушаване правилата, трябва да внимавате. Хората, които закъсняват с плащанията, пресичат неправилно или бъдат хванати да пушат на нерегламентираните за целта места, ще бъдат наказвани.

Планът вече бе наречен “цифрова диктатура”. При всяко нарушение се отнемат точки, това би могло да доведе до финансови санкции, дори  до ограничения за пътуване.

Нещо подобно преживял разследващият журналист Лиу Ху, който твърди, че системата за социални кредити съсипала кариерата му. Той бил вкаран в черен списък, защото обвинил правителството в корупция.

Определен за “непочтен”, достъпът му до железопътните услуги бил блокиран, а акаунтите му в социалните мрежи, с близо 2 милиона последователи, били закрити, което на практика направило невъзможно да упражнява професията си.

Според него повечето китайци дори не могат да си представят как подобни наказания биха могли да повлияят на живота им.

“Такъв е манталитетът на китайците. Очите им са затворени, ушите им са запушени. Не знаят почти нищо за света и живеят в илюзия”, казва той.

Но системата за социални кредити не спира дотук.

Обект на игровизация няма да са само отделните граждани, а и компании, опериращи на и извън територията на Китай. Междунардните авиокомпании вече започнаха да усещат принудителните аспекти от противоречивата система, която според някои може да се повлияе пряко на суверенитета на други държави.

Проучване, проведено в Китай сочи, че системата вече е популярна сред облагодетелстваните в социално отношение граждани, които вече се радват на преимуществата на пилотната програма.

“Звучи така, като че ли ще подобри качеството на гражданите в дългосрочен план”, казва продавачката Джойс Ху. “Стига да не нарушава личното ми пространство, аз нямам проблем с нея.”

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини